Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Kieskeurige pimpelmezen

Jennifer Romeijn | donderdag 31 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 485x

Onze pimpelmezen bouwen ijverig verder aan hun nest. Het krijgt al echt vorm en de bodem van de nestkast lijkt bijna bedekt. Maar de mezen vliegen ook vaak weer weg met nestmateriaal, waarom is dat? En hoe zie je verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke pimpelmees?

In de clipjes van voorgaande dagen, zoals deze en deze, zien we hoe de pimpelmezen druk aan het werk zijn. Er wordt steeds meer nestmateriaal de kast in gesleept, maar… ook regelmatig weer eruit gehaald. Voor ons oogt dit gedrag bijzonder, zeker omdat wij koolmezen ‘gewend’ zijn. De koolmezen bij Beleef de Lente waren lekker duidelijk in hun nestbouwgedrag: materiaal aanslepen, mooi neerleggen, en meer aanslepen. Pimpelmezen zijn in het algemeen echter kieskeuriger over hun nestmateriaal dan koolmezen. Zo ook onze pimpelmezen. Lang niet al het meegebrachte materiaal voldoet aan hun hoge eisen. Het wordt afgekeurd en weer mee naar buiten genomen. Op deze manier duurt het bouwen van een nest misschien wat langer, maar het zal straks vast mooi worden.

 

Man & vrouw

In mijn blog van vorige week heb ik de verschillen tussen een koolmees en een pimpelmees uitgelegd. Nu gaan we een stapje verder: hoe kun je zien of je een mannelijke of vrouwelijke pimpelmees voor je hebt? Het simpele antwoord: dat is erg moeilijk. Het uitgebreidere antwoord: je kunt het (proberen te) zien aan de pet en aan de nek- en oogstrepen. De blauwe pet van een mannelijke pimpelmees is namelijk wat feller en helderder blauw dan bij een vrouwtje. Deze blauwe veertjes reflecteren bovendien UV-licht. Vrouwelijke pimpelmezen vinden dit zeer aantrekkelijk: hoe hoger de reflectie, hoe aantrekkelijker ze de man vinden. Verder is de blauw/zwarte streep rond de nek en bij de ogen van een mannelijke pimpelmees net iets breder dan bij een vrouwtje. De verschillen zitten dus echt in de details.

Het nest krijgt al aardig vorm

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs