Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week 21

Ronald van Harxen, STONE | zondag 23 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x

Gisteren hadden we onze allerlaatste velddag van het seizoen. Allerlaatst, op één na. Over 14 dagen moeten we nog één keer op pad, onder andere om te controleren of het drietal van de foto hierboven dag 30 heeft gehaald. Dat moet lukken. Gisteren waren ze 18 dagen oud en in prima conditie.

Goed op gewicht

Ze zaten alle drie boven het streefgewicht van 127 gram dat hoort bij hun leeftijd. De zwaarste zat er zelfs 18% boven. Er moet dus voldoende te eten zijn geweest de afgelopen weken. Dat gold ook voor het drietal in Kotten (onderste foto). De zwaarste woog 12% meer dan volgens het boekje zou hoeven. En dat dankzij sprinkhanen op het menu (zie Keek op de week 19). 

Goed uitgepakt

Teruggerekend is het eerste ei van beide vervolglegsels gelegd op 30 mei en op 1 juni. Dat is bijzonder laat en zoals ik mijn blog van afgelopen donderdag al schreef, best wel een gok. Het is maar de vraag of er zo laat in het voorjaar nog wel voldoende voedsel is. Meikevers zijn op en larven en rupsen zijn in langpootmuggen, zweefvliegen of vlinders veranderd. En die zijn een stuk lastiger te vangen (nachtvlinders misschien uitgezonderd). Gelukkig komen er ook nieuwe prooien beschikbaar, zoals sprinkhanen. Voor beide nesten heeft de gok goed uitgepakt. Deze jongen gaan het vast redden.

Oost west, thuis best

Wie het ook vast gaan redden, zijn 'onze lievelingen'. Al lijken ze voolopig nog niet van plan het ouderlijk huis te verlaten en op eigen benen te gaan staan. Wat dat betreft zijn het kinderen van deze tijd. Ouders van tegenwoordig zijn een stuk ruimdenkender over belangrijker zaken als laat thuiskomen en sex voor het huwelijk. De noodzaak om zo snel mogelijk moeders pappot te verlaten om je in alle vrijheid aan dat soort activiteiten te kunnen overgeven, is lang niet meer zo groot als in mijn tijd. En aan de ouderlijke liefde is ook geen gebrek, getuige de knuffelpartij van pa. Dus wat zou je, als puberende steenuil van tegenwoordig. Voor hen geldt nog steeds: oost west, thuis best.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs