Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Tweede leg

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 20 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

Bij steenuilen komt het nooit tot een tweede broedsel. Als u de beelden ziet van de 'hangjongeren' snapt uw waarom. Voordat die de deur uit zijn, wordt het augustus. Dan nog een tweede leg beginnen, betekent dat ze pas tegen Kerst met zomerreces kunnen. Toch troffen we 14 dagen geleden nog eieren.

Doorstart

De verklaring is eenvoudig: geen tweede leg, maar een vervolglegsel. Soms begint een steenuilenpaar aan een nieuw legsel als het eerste legsel of broedsel mislukt is. Een soort van doorstart dus. Meestal gaat het slechts om een paar procent van de paartjes die daaraan begint. Dit jaar zijn het er wat meer, 11 in totaal (van de 46 dus, bijna 24%). Waarom het er nu zoveel zijn, is een beetje een raadsel. Er zullen nog voldoende muizen of andere prooidieren zijn geweest ten tijde van de beslissing. 

Vroeg mislukt

Vier keer wisten we overigens dat we met een vervolglegsel te maken omdat we de eieren van het eerste mislukte legsel hadden meegenomen. Als er dan enkele weken later opnieuw verlaten eieren liggen, moeten ze wel van een vervolglegsel afkomstig zijn. Het tweede legsel was dus al mislukt, voordat we ook maar één keer een broedend vrouwtje aantroffen.

Nieuwe vrouw

Van vier nesten weten we met zekerheid dat er bij de tweede poging sprake was van een nieuwe vrouw. Daarmee hebben we ook een indicatie van het mislukken van het eerste nest: vrouw weggevallen. In één geval betrof het een vrouwtje dat in 2019 geboren was in Westendorp. Die moet dus eerst twee jaar ergens anders hebben gebroed of hebben rondgezworven, voordat ze de kans kreeg de plek van een weggevallen vrouw op te vullen. Geduld is een schone zaak.

Loont het de moeite?

De zes waarvan we zowel de eerste als de tweede keer de  legselgrootte konden vaststellen, telden bij de tweede poging gemiddeld 3,88 eieren. Iets minder dan de 4,17 bij de eerste poging.

Het rendement van het elftal is helaas niet hoog. Vijf zijn er met zekerheid opnieuw mislukt, vier in de eifase en een terwijl er al jongen waren. Van de overige zes zat er één bij het laatste bezoek nog op (3) eieren. Bij twee zijn de jongen (3 en 2) inmiddels geringd en de bij de andere drie moeten we de jongen (1, 3 en 4 nog ringen. Maximaal dus 15 jongen bij 11 nesten, gemiddeld 1,36 jong. Ook de kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

Laatste ronde?

Komende zaterdag gaan we ze alle zes opnieuw langs. Benieuwd of jongen er alle nog zijn en of de eieren zijn uitgekomen en hoe oud daar de jongen zijn. Als ze de dag na ons vorige bezoek zijn uitgekomen, zijn ze 13 dagen oud en kunnen ze volgende week geringd worden. Voor hetzelfde geld echter wordt het nog een weekje later en moeten we van vakantie terugkomen om ze te ringen. Zondag in Keek op de week aflevering 21 de resultaten. Spannend!

Bij de foto: vrouw 3.837.627, afkomstig uit Westendorp, bewondert haar kroost.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs