Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

HUH, nu al een ei!?!?

Bernice Goffin | zaterdag 23 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x

Precies mijn reactie toen ik na het avondeten erachter kwam dat ik 30 gemiste whatsapp-berichten had van Team Kerkuil over het eerste ei. Ons koppel heeft de vaart erin want vroeger dan verwacht ligt daar al het eerste ei!
En gelijk al aan het broeden: de aanblik voor de komende maand

Een gefaalde voorspelling…

Het is met het schaamrood op de kaken dat ik het eerste kerkuilenei van Beleef de Lente 2024 mag aankondigen. Want de vaste bloglezers herinneren zich misschien nog de voorspelling die ik nog geen week geleden maakte van een eerste ei rond de laatste dagen van maart/begin april. Gelukkig gaf ik daarbij al de disclaimer dat de kerkuilen altijd een manier vinden om ons te verrassen, anders was dit al helemaal gênant geworden.

 

En de winnaars van de eipoll zijn…

Gelukkig was ik niet de enige die verbaasd was met deze vroege leg. Hoewel de eipoll door bijna 50 kijkers is ingevuld, had precies níemand voorspeld dat het eerste ei zo vroeg zou komen. Wél waren er vier kijkers die het eerste ei op 24 maart hadden voorspeld en dus het dichtstbij kwamen. Als prijs kunnen jullie dan ook de eeuwige roem delen. Gefeliciteerd Marbrouw, Paulien, Margareth en natuurlijk medeblogger Mary!

 

Wat privacy graag

Man kerkuil was een goede hulp tijdens het leggen, want hij heeft de hele dag pontificaal voor vrouw kerkuil gezeten. Vrouw kerkuil had dus alle privacy om buiten ons zicht te leggen, maar dat maakt het wel heel moeilijk voor ons om te bepalen wannéér het ei precies gelegd is. Hoewel het ei pas even na 18:00 met zekerheid in beeld kwam, wijzen de beelden erop dat vrouw mogelijk al enkele uren daarvoor in broedhouding verstopt zat achter man.

 

Geen tijd te verspillen!

Want inderdaad, het ei ligt er en vrouw gaat gelijk in broedhouding. In tegenstelling tot sommige andere soorten bij Beleef de Lente, begint de kerkuil direct met broeden bij het eerste ei. En bij één ei zal het niet blijven: de komende tijd kunnen we ongeveer om de dag een nieuw ei verwachten. Over de grootte van het legsel durf ik geen voorspellingen meer te doen, de kerkuil is daar erg flexibel in en legt meestal tussen de 3 en 8 eieren. We moeten dus nog even afwachten om te zien hoe groot ons kerkuilengezinnetje dit jaar gaat worden. Elk ei zal vervolgens ongeveer een maand nodig hebben voordat het klaar is om uit te komen. Voor vrouw kerkuil dus nog even een maandje genieten van de rust, maar voor ons kan het eerste kuiken natuurlijk niet snel genoeg komen! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs