Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Hoognodig weer even bijpraten

Mark Hessels | dinsdag 1 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 324x

🦉 Zo spectaculair als vorig seizoen begon zullen we niet snel weer meemaken. Toch is er nog best het een en ander te vertellen over het leven van onze kerkuilen sinds de camera’s uitgingen vorig jaar.
Diepe rust en hééél veel braakballen

MAAR EERST EVEN VOORSTELLEN

Ik ben Mark Hessels en ik ben eigenaar/beheerder van natuurhoeve Grenslicht waar dit jaar hopelijk voor het 6e jaar achter elkaar de kerkuilen gaan broeden in onze hooiberg. In 2020 stonden hier voor het eerst de Beleef de Lente camera’s aan en in een blog heb ik toen ook een en ander verteld over de locatie, maar ook over bijvoorbeeld de 3 camera-standpunten, dat kan je een hoop hoofdbrekens bij het kijken besparen . Er is toen ook een prachtige luchtopname van de locatie gemaakt, een link daarheen vind je ook in dat blog.

 

CAMERA’S OP ZWART

In september vorig jaar zijn de camera’s ook voor ons uitgegaan en dan wordt het een stuk lastiger om te volgen wat er allemaal gebeurt daar in de hooiberg. Van voorgaande jaren weten we dat de ouders na het uitvliegen van de jongen de kast een tijdje links laten liggen. Het vermoeden is dat dat o.a. is omdat er na het broedseizoen vrij veel parasieten in de kast zitten en dan kun je er ook maar beter een tijdje wegblijven.

In die periode zonder camera’s zagen (en vooral hoorden !) we wel met regelmaat kerkuilen op het erf, want zelfs als ze niet hier broeden gebruiken ze het erf natuurlijk wel als één van hun jachtplekken.

 

WE HEBBEN WEER BEELD…. EN UILEN !

Grote vreugde; op 29 december gingen de camera’s weer aan om alles goed voor te kunnen bereiden voor seizoen 2022 en terwijl wij met 3 man overal rondom de camera’s aan het rommelen waren (o.a. het vervangen van een door ratten doorgeknaagde camerakabel), zagen we op de binnencamera opeens dat er al 2 kerkuilen in de kast zaten 😍. We waren echt op een halve meter van hen vandaan uitgebreid aan het timmeren geweest, maar M en V zaten op hun dooie gemak lekker verder te dutten…. hoezo erfvogel 😂.

 

ZIJN HET DEZELFDE UILEN ALS VORIG JAAR ?

Tja, da’s geen eenvoudige vraag. Wat we zeker weten is dat één van de uilen rechtsgeringd is en de andere ongeringd en we weten vrij zeker dat de rechtsgerinde een mannetje is en dat is natuurlijk precies hetzelfde als vorig jaar. Ook het gedrag lijkt te bevestigen dat ze erg gewend zijn aan deze omgeving (als je zelfs gewoon doorslaapt terwijl het huis om je heen verbouwd wordt).

Maar daar staat tegenover dat de camera’s bijna 4 maanden uit zijn geweest en in een kerkuilenleven kan een hoop veranderen in zo’n periode (vorig jaar hadden we in minder dan een maand tijd 3 verschillende vrouwtjes in de kast). Dus het blijft een beetje gokken, maar in de chat zal daar ongetwijfeld nog lang over door gespeculeerd worden.

Ik heb ook nog even nagekeken of we iets teruggehoord hebben van de jongen van vorig jaar, maar er zijn geen terugmeldingen van hun ringnummer. En dat is misschien ook wel goed nieuws want bij kerkuilen komen de meeste terugmeldingen van dood gevonden uilen met ring, dus in dit geval geldt geen bericht is goed bericht.

 

EN HEBBEN ZE ER EEN BEETJE ZIN IN DIT JAAR?

M en V zaten een stuk vroeger in de kast dan voorgaande jaren en ze waren ook in februari elkaar al uitgebreid aan het poetsen en knuffelen, dus het leek er even op dat het wel eens een heel vroeg seizoen kon worden. Door de storm en regen zijn de hormonen echter weer een stuk afgekoeld, dus ze moeten nu weer een beetje op gang komen.

Aan het voedsel zal het niet echt liggen lijkt het. De kast ligt al goed vol met grote braakballen, dus er wordt goed gegeten hier. Dus wat het ook gaat worden we krijgen in ieder geval een hoogpolig tapijt dit jaar. V kan aan de slag met BB pletten….

Met die hormonen zit het wel goed. Krijgen we een vroeg nest dit jaar ?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs