Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Nieuwe locatie voor de kerkuil

Mark Hessels | dinsdag 3 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 896x

Zes jonge kerkuilen buitelen schreeuwend over elkaar heen door de hooiberg in een poging om als eerste bij de prooi te zijn die net door één van de ouders is afgeleverd. Voor mijzelf misschien wel één van de mooiste beelden van 2019, maar dit was jammer genoeg niet op Beleef de Lente te zien.
Het 'vogelhuisje' met jachtgebied van de uilen op de achtergrond (Foto: Mark Hessels)

Maar laat ik eerst mezelf en vooral de nieuwe kerkuil-locatie van dit jaar even voorstellen. Mijn naam is Mark Hessels en behalve natuurfanaat ben ik ook eigenaar/beheerder van de natuurhoeve Grenslicht en op deze plek, in het buitengebied van Winterswijk, staan dit jaar de camera’s gericht op onze kerkuilenkast.

 

Grootste vogelhuis(je) van Nederland

De kast hangt in een hooiberg die een beetje aan de rand van ons erf staat. Zodra de jongen wat groter worden gebruiken ze wekenlang de hele hooiberg als speel- en oefenterrein. Daarom zijn er naast de camera in de kast ook twee camera’s gemonteerd die uitkijken op de hooiberg. Buiten de kast zullen we ook voordat de eilegfase begint al regelmatig de volwassen uilen gaan tegenkomen; poetsend, parend of lekker suffend op een tak of bovenop de nestkast. Eigenlijk is de hooiberg gewoon het grootste “vogelhuisje” van Nederland.

De natuurhoeve is ongeveer 1,5 ha groot en is een mozaïek van allemaal verschillend ingerichte of beheerde biotoopjes. Hierdoor is in de afgelopen jaren zowel de diversiteit als het aantal planten en dieren dat hier leeft snel toegenomen. De voedselvoorziening voor bijvoorbeeld de kerkuilen is daardoor zo goed dat ze vaak maar een deel van de nacht nodig hebben om hun prooien bij elkaar te verzamelen; zelfs als de jongen al groot en veeleisend zijn.

 

Buren en andere bewoners

In de hooiberg gaan we ook zeker andere bewoners voor de camera krijgen. Een dappere (of domme) muis of rat gaat zeker voorbij komen, maar ook veel zangvogels die in de hooiberg op zoek zijn naar insecten. ’s Nachts gaan we ook zeker grote nachtvlinders als de pijlstaarten voor de camera langs zien fladderen en ook onze scharrelkippen vinden het heerlijk om af en toe even weg te kruipen in de hooiberg (uiteraard halen we ze voor het donker daar weer weg).

Een speciale groep bewoners die je niet gaat zien, maar zeker gaat horen zijn onze geiten. Hun nachtverblijf is recht onder de kerkuilenkast en je zult langzaam hun hele repertoire aan geluiden voorbij horen komen en gaan herkennen. Van tijd tot tijd zal je waarschijnlijk zelfs mij gaan horen, vooral als de geiten weer eens wat anders willen dan ik in gedachte had. Ik zal me een beetje proberen in te houden, maar kan niets beloven.

 

De kerkuil, een echte erfsoort

Wat tot slot misschien goed is om te melden is dat kerkuilen erg goed kunnen wennen aan de erfgeluiden. Ze herkennen inmiddels precies welke geluiden normaal, en dus niet bedreigend, zijn en trekken zich daar helemaal niets meer van aan. Dit is wel een belangrijke eigenschap voor een soort die zich, vanwege de vele voordelen, heeft ontwikkeld tot een echte erfbewoner. Ik ken zelfs voorbeelden waar de tractor recht onder de kast staat en een paar keer per dag gestart en geparkeerd wordt, maar daar hebben ze bij ons gelukkig geen last van.

Vorig jaar zijn uit 6 eieren 6 prachtige jongen groot geworden en uitgevlogen. De beelden van de uiltjes die iedere nacht door de hooiberg heen stuiterden staan voor altijd op mijn netvlies gegrift. Hopelijk gaan we ook dit jaar weer veel bijzondere momenten zien....

 

Vergeet ook niet de vlog van Dieuwertje te bekijken waar je een prachtig filmpje van het jachtgebied te zien krijgt

 

En hoe zit dat nu met die verschillende camera's... ?

Er wordt flink gepuzzeld door de kijkers om uit te vinden waar die camera's nu precies staan in de hooiberg. Als je wil blijven puzzelen moet je nu stoppen met lezen, maar als je wat hulp wil kijk dan eens naar onderstaande schets.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs