Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zoekplaatjes: De takkelingen in het Limburgse bos - Laatste foto: 3 takkelingen en vrouw bosuil (foto's van Jan en Thea)

Door Renée

Het vloog voorbij

Renée | zondag 28 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 106x

Het bosuilenseizoen is helaas alweer ten einde. De drie kuikens zijn uitgevlogen, nou ja, uit de kast gesprongen en gepromoveerd tot takkeling. In dit eindblog genieten we nog even na van dit seizoen met foto's, de cijfers op een rijtje en natuurlijk de clip met alle hoogtepunten.
Van paringen naar eitjes naar kuikens en uiteindelijk takkelingen

Het begin

In december kregen we de eerste berichten van Jan dat hij de uilen weer had horen roepen. Vanaf eind januari waren ze af en toe te zien in de kast. Begin februari zagen we een paring op de tak, een primeur voor deze camera. Er volgden nog meer paringen en niet lang daarna lagen er drie eieren in de kast. De rest hebben jullie kunnen volgen, want vanaf 25 februari kon iedereen meekijken... 

Samenvatting Bosuilenseizoen 2024 (geschreven door Milan)

Het was alweer het tiende jaar dat we de bosuil hier in Limburg kunnen volgen en voor het eerst sinds acht jaar eindelijk weer drie kuikens! 

17 februari, het eerste ei werd gelegd om 2:26, het tweede ei op 19 februari 20:42 en het derde ei op 22 februari 10:58. 

18 maart, na 30 dagen, 17 uur en 17 minuten was het dan zover, het eerste kuiken kwam uit het ei. Voordat K1 uit het ei kwam had Man bosuil (M) 72 prooien gebracht terwijl Vrouw bosuil (V) aan het broeden was. V had van die 72 prooien inmiddels 4 prooien op voorraad gelegd, zodat K1 gevoerd zou kunnen worden. K2 kwam op 20 maart om 2:32 uit het ei en K3 op 22 maart om 12:32. 

8 april, vanaf dit moment heeft V de kast ingeruild voor buiten (samen met M). K1 is ondertussen 21 dagen oud, K2 is 19 dagen en K3 is 17 dagen. 

11 april, de kuikens worden geringd. Resultaten: K1, 24 dagen oud rechts geringd: Vleugellengte 141 mm en gewicht 324 gram. K2 links geringd 22 dagen oud: Vleugellengte 125 mm en gewicht 283 gram. Last but not least K3, 20 dagen oud en ook rechts geringd: Vleugellengte 113 mm en gewicht 266 gram. Conclusie: alle drie de kuikens zijn kerngezond. 

16 april, vijf dagen nadat de kuikens zijn geringd, hebben we de eerste gathanger (K1)! Na 4 keer in het gat te hebben gehangen is het dan zover op 20 april om 5:32. K1 (33 dagen oud) springt als eerste kuiken de kast uit en om 6:30 is K1 niet meer te zien op buitencamera. Na 10 keer gathangen voor K2 (34 dagen oud) is het ook voor hem zover, op 23 april om 20:50 verlaat ook hij de kast en blijft nog enige tijd op de tak zitten. K3, ons laatste overgebleven kuuk vertrekt op 25 april om 20:42 na 24 keer gathangen. 

Van 17 februari tot en met 25 april zijn er 337 prooioverdrachten geweest: 201 WAM’s (ware muizen), 59 WOM’s (woelmuizen), 17 muizen waarvan we niet goed konden zien welke soort het was, 43 vogels, 19 larves/wormen, 1 vleermuis en 21 prooien waarvan we niet weten wat het was (omdat er een kuiken voor de camera zat, of het te snel hap-slik-weg was). 

De uitvliegpoll is gewonnen door Bloggertje, Henrihet en Ooievogel. Van harte gefeliciteerd met jullie eeuwige roem! 

Dankwoord (geschreven door Milan)

Dankjewel Emil en Geert voor alle geweldige clips. Ook veel dank voor het nakijken van alle uurbestanden, daardoor hebben we niks gemist!

Boskabouter, marbrouw, kiekenspeak en alle andere OZ’ers (vrijwillige onderzoekers, die de prooien en bijzondere momenten in het onderzoeksformulier hebben gezet), hartelijk dank voor jullie werk. 

Ook alle chatters bedankt voor de gezelligheid (en de tikkies;)). 

Team BU, ook jullie bedankt voor het werk in OZ en alle andere perikelen. Moderator 12 ook bedankt voor dit geweldige seizoen en niet te vergeten Jan en Thea, bedankt dat we mee mochten kijken in de kast in jullie achtertuin.

Tot slot

Milan, bedankt voor het schrijven van de samenvatting en het dankwoord. Uiteraard ook veel dank voor het elke dag nalezen van de chat en de belangrijkste gebeurtenissen samenvatten voor de lezers en noteren in het Onderzoeksformulier.  Mede dankzij jou hebben we weer heel veel gegevens weten te verzamelen.

Dank aan mijn medebloggers Sienna, Engbert en Bart, voor het delen van jullie kennis en de fijne samenwerking. 

Al die prachtige beelden zijn ook dit jaar weer mogelijk gemaakt door Luc Enting en Henk Wanders, waarvoor bijzonder veel dank! Op maandagmiddag 29 april rond 15.47 zullen de camera’s hier uitgezet worden. 

De takkelingen hebben een veilige plek gevonden hoog in een boom en V houdt ze goed in de gaten. Jan is ze gaan zoeken, heeft ze gevonden en het resultaat zie je hier. Het was een grandioos seizoen met een fantastisch resultaat. Het vloog voorbij, maar wat hebben we genoten! 

TeamBU wenst jullie nog veel kijkplezier bij de andere vogels en wie weet tot volgend jaar!

 

Gelukkig hebben we de clips nog… 

Renée

 

Om het werk van Vogelbescherming te ondersteunen en Beleef de Lente mede mogelijk te maken, kan je altijd een Tikkie meehelpen. Graag zelfs!

Clip van onze geweldige clipmaker Emil - Een grandioos bosuilenjaar


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs