Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Wim Bovens

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Het succes van de torenvalken in Hoogeveen

Marlon de Haan | dinsdag 16 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 606x

Soms laten de torenvalken zichzelf nog zien, maar we moeten er toch aan geloven: ze zijn uitgevlogen en de kast is leeg.

Vier jongen uitgevlogen, woehoe! Weet je nog dat er één jong veel later uitkwam dan de rest? Dat was even spannend, maar de ouders hebben die achterstand goed recht getrokken.

Ik wil graag ook een momentje wijden aan het vijfde jong. We weten wel dat het jong levend was, maar hij was niet sterk genoeg om het eerste gaatje groter te maken. Het jong is overleden in het ei en werd daarna zelfs opgegeten door zijn moeder. Dat vond ik een krachtig betoon van de natuur.

"Kuilen"

Moeder torenvalk heeft zich de laatste paar dagen weer laten filmen. Zij ging namelijk vaak nog op haar oude plek een kuiltje maken en proberen te broeden. Velen hebben gespeculeerd dat zij een tweede broedsel gaat maken, maar dit is zeer, zeer zeldzaam bij torenvalken. Een verklaring voor het gedrag van moeders is niet helemaal zeker. Mogelijk kan dit zijn om de band met vader torenvalk te versterken.

De webcam

Morgen, woensdag, rond 12:00 gaat de webcam bij de torenvalk uit. Voor vandaag en morgenochtend kunnen we nog genieten van een enkel bezoekje van een jong of één van de ouders. 

Wat hebben wij de afgelopen anderhalve maand een prachtig schouwspel kunnen zien. Ik ben heel blij om te zeggen dat er vier gezonde en jonge torenvalken de wereld in zijn gegaan.

Bedankt!

Heel erg bedankt van het torenvalk team voor het lezen van onze blogs, kijken van onze video’s en het bezoeken van Beleef de Lente!

 

Geniet je ook zo van Beleef de Lente? Help ons een Tikkie mee! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs