Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het kan ook nooit normaal bij de zeearenden van Beleef de Lente

Albert Eggens | zaterdag 6 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 148x

Na een voorspoedig begin van het seizoen, waarbij we nog maar net tien dagen live waren met een nieuw seizoen van Beleef de Lente, zat de spanning er al direct volop. Het was meteen duidelijk dat het eerste ei niet lang op zich zou laten wachten. Dit gebeurde dan ook op 5 maart, en op 9 maart.

Onverwachte bezoekers en spannende momenten

Gedurende deze wachttijd bleven de zeearenden constant onze aandacht vasthouden. Kraaien kwamen nieuwsgierig buurten en gedroegen zich vervelend, wat af en toe leidde tot spannende momenten. Daarnaast was er een ooievaar die op zoek was naar een nest, wat zorgde voor veel commotie in de buurt van het zeearendennest.

De storm en de overlevingsstrijd van de kuikens

Toen de kuikens na 37 dagen uit het ei kropen, gebeurde dit onder dramatische omstandigheden. Ze werden meteen geconfronteerd met een grote lentestorm, waarbij de kuikens, nog maar een dag oud, de dood al in de ogen keken. Dankzij een beetje geluk en vooral de ervarenheid en zorg van hun moeder hebben ze deze barre omstandigheden overleefd. Het was een indrukwekkend en ontroerend gezicht om te zien hoe de moederzeearend haar jongen beschermde tegen de elementen.

Onvoorspelbare eindes van vorige seizoenen

Na een paar seizoenen waarbij er altijd wel iets mis ging naar het einde toe, zoals de volgescheten camera twee jaar geleden en de kabelbreuk vorig jaar, waren we dit jaar vastberaden om het einde van het seizoen zonder onderbrekingen te beleven. Dit jaar ging het eerste jong, na veelvuldig oefenen en bijna 11 weken oud, de wijde wereld in. Het was een prachtige en emotionele mijlpaal om te zien hoe dit jonge vogeltje zijn eerste stappen in de grote wereld zette.

Het eerste jong keert terug

Maar ook dit jaar was het einde weer bijzonder. Na één dag totaal uit beeld te zijn geweest, kwam het eerste jong weer thuis om te eten en slapen. Blijkbaar had hij of zij het thuis toch veel te goed. Het tweede jong, daarentegen, had er nog geen zin in en bleef nog bijna een hele week op het nest. Uiteindelijk besloot ook hij of zij na vijf dagen de sprong naar de vrijheid te wagen.

Het einde van een fascinerend seizoen

Het Beleef de lente seizoen voor de zeearenden zit er weer op. Nederland is na vier maanden van ei tot uitvliegen twee zeearenden rijker en het succesverhaal van de zeearend gaat door. Dit seizoen heeft ons opnieuw laten zien hoe fascinerend en onvoorspelbaar de natuur kan zijn. We hebben genoten van de prachtige momenten die deze vogels ons hebben geschonken

Bedankt en tot volgend jaar

Namens de gehele groep van de zeearend willen we iedereen bedanken voor het volgen, kijken en het doorgeven van de prooien en vele filmtips. Het was weer een mooi seizoen en we kijken nu al uit naar volgend jaar. Tot dan!

Als laatste afsluiter zie je hieronder nog een overzicht van alle aangeleverde prooien en door wie deze zijn aangeleverd.

Om het werk van Vogelbescherming te ondersteunen en Beleef de Lente mede mogelijk te maken, kan je altijd een Tikkie meehelpen. Graag zelfs!

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs