Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Een badderend roodborstje en een drinkende vink.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Het gevaar is overal..

Bart Franken | zondag 12 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 172x

Heb jij dat ook wel eens als je naar de vijver kijkt? Zo’n onrustig gevoel. Zo'n gevoel, dat je naar prachtige beelden kijkt van badderende koolmezen en drinkende merels, maar dat het toch niet helemaal pluis voelt. Zo'n gevoel... alsof een paar stille, scherpe ogen van een afstandje naar je kijken.

"Honger... Dat heeft iedereen wel eens. Vandaag is het extra knagend, het was de afgelopen dagen koud en er was weinig te eten. Hij voelt het terwijl hij zich rustig en muisstil voortbeweegt. Hij komt aan bij de tuin van de Beleef de Lente vijver. Met zijn stille, kleine kraalogen ziet hij wat zich bij de vijver af speelt. Een kikker die zijn dagelijkse baantjes trekt. Een roodborstje, rustig badderend, even het stof van de veren spoelen. Een vink zit op een steen en neemt wat slokjes water om de dorst te lessen. Allen letten niet goed op.. Dat is mooi. Van een afstandje houdt hij de twee in de gaten. Nietsvermoedend gaat het roodborstje steeds verder het water in. Hij ziet zijn kans schoon! PATS!

Als de laatste druppels terug op het gerimpelde water vallen en het stof is gaan liggen, blijkt dat......"

Dit zou zomaar een verhaal van onze vijvercam kunnen worden dit jaar. Of een van de vele varianten er op. Dat gevoel, dat maakt de vijvercam voor mij extra aantrekkelijk. Maar als ik aan zo'n verhaal denk (en ik heb al vele verhalen mee mogen maken), bekruipt mij weer dat gevoel... Dat ik die webcam naar boven wil draaien, de lucht in kijken of er gevaar aan komt. De boomtoppen afspeuren of ik zelf wordt bespied. En door de bosjes heen, om te kijken er niks achter die bosjes naar mij aan het kijken is.

De vijver vol leven

Laten we eerlijk zijn. De vijver is een plek vol leven. Niet alleen vogels, maar ook amfibieën en muizen zijn onze vijver al gepasseerd dit seizoen. Dat zie je mooi samengevat in Vijver overzicht 4. Ons team doet zijn best allerlei mooie highlights voor jullie samen te vatten, zodat je toch kunt zien en beleven wat je live hebt gemist. Maar al dat leven rond zo'n kleine plek, trekt ook grote eters aan en die lijken altijd honger te hebben.

Het gevaar ligt altijd op de loer

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zei mijn moeder vroeger als ik weer eens op een muurtje liep te balanceren of in een boom aan het klimmen was. Ja vast!

Nou, we zijn net twee weken bezig met Beleef de Lente maar we hebben het al gezien. Het gevaar ligt ook daar op de loer, dat geloof ik meteen. Dat zagen we al, want de prachtige sperwer liet zich al even zien bij de vijver. En die kwam niet eens van boven, maar aanrennen door de bosjes. Heel gaaf om te zien. Of wat dacht je van de gaai? Een prachtige vogel, maar in het voorjaar staan er wel (jonge) vogeltjes en eitjes op zijn menu.

Van de afgelopen jaren, weten we dat er meer rovers rond de vijver sluipen. Zo hebben we slangen, marters en zelfs een vos op beeld gehad. Nog niet gezien? Kijk hier alle clipjes terug van de afgelopen seizoenen. Alle beelden vanaf 2019, gemaakt door onze clipmaker Ed, zijn nog terug te bekijken. Wat heeft hij er inmiddels veel tijd in zitten.. Hulde!

Maar hoe kan ik nu nog rustig naar de beelden kijken?

Het zit daar... ongezien en muisstil, verborgen tot het zijn kans schoon ziet om toe te slaan. Maar hoewel het ongeluk in een klein hoekje zit, zit het geluk in de rest. Tot nu toe heeft zich nog geen bloederig tafereel afgespeeld voor onze webcam dit seizoen en de kans is aanwezig dat dat ook wel zo zal blijven voor het hele seizoen. Dus kan iedereen genieten van de geweldige beelden. Maar ben je nou zo iemand die graag wil weten hoe het verhaaltje aan het begin van dit blog af loopt? Ook dan: Blijven kijken ;-)

~Bart

Sperwer en gaai bij de vijver.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs