Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het eerste (en tweede?) koolmezenei

Bernice Sepers | donderdag 16 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 773x

Whoehoe! Het eerste koolmezenei van Beleef de Lente 2020 is gelegd! Op 14 april om zeven uur 's ochtends was het dan zover.

In het filmpje zien we de staart van het vrouwtje op en neer wippen en een paar minuten later kunnen we het eerste eitje aanschouwen. Het is een klein ei, maar dat is normaal, het eerste ei van een broedsel is meestal het kleinst. Na het leggen van het ei werd het voorzichtig toegedekt, zoals het een goede koolmezenmoeder betaamt. Op die manier is het niet zo zichtbaar is voor bijvoorbeeld marterachtigen die wel een lekker eitje lusten.

 

Legpauze ingelast

Er was even wat onduidelijkheid of er op 15 april een tweede ei was gelegd, maar rond het middaguur was er toch nog steeds maar één ei te zien. Nadat het eerste ei is gelegd leggen koolmezen over het algemeen iedere dag een ei totdat het broedsel compleet is. Toch kan het voorkomen dat een koolmeesvrouw een dagje overslaat, dit wordt een legpauze genoemd. We hebben een paar koude dagen en nachten gehad, dus het is helemaal niet raar dat ze een legpauze heeft ingelast. Dat is juist slim, want het heeft weinig zin om in een koude periode kuikens te hebben. Het is dan moeilijker om voedsel te vinden en het risico dat de kuikens onderkoeld raken is groter. Slimme vrouw dus!

 

Moeten we lang wachten?

Zo'n legpauze duurt meestal niet lang, het leggen wordt namelijk vaak de volgende dag weer opgepakt. Het broedsel is compleet rond de acht eieren, dus we hebben gelukkig nog wat spannende ochtenden te gaan. Ik ben benieuwd of we er een tweede ei bij hebben als deze blog eenmaal verschijnt!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs