Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het broeden is begonnen!

Joy de Vos | woensdag 15 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 830x

Na het leggen van ei nummer 5 vorige week maandag, is mevrouw torenvalk nu toch echt begonnen met broeden. Terwijl ik zo naar haar zit te kijken, vraag ik mij af wat er nu precies gebeurt in zo’n ei? En wat is broeden nu eigenlijk precies? Welke functie heeft het? Tijd om te zoeken naar antwoorden!

Broeden is het door warmte doen uitkomen van eieren. Zodra een eicel is bevrucht en een ei wordt gelegd, kan het embryo zich met behulp van warmte ontwikkelen tot kuiken. Zoals ik al in mijn vorige blog beschreef, kan een vrouwtje in totaal wel zo’n 4 – 6 eieren leggen. Het broeden is bij dit koppel na ei nummer 5 begonnen, zodat de jonge valken straks bijna tegelijk uit hun ei zullen komen! Om het broedproces optimaal te laten verlopen, hebben vogels een broedvlek. Een deel van de huid op de buik van de vogel verliest, onder invloed van hormonen, zijn veren. Deze kale plek is goed doorbloed en zo kan de vogel de eieren optimaal verwarmen. Wanneer de eieren uitkomen, groeit deze kale plek ook weer dicht.  

Even lekker schudden

Soms zie je het vrouwtje kort met haar lichaam schudden wanneer ze veranderd van positie. Op deze manier maakt ze goed contact tussen de broedvlek en de eieren.

Draaien van de eieren

Ook zie je mevrouw torenvalk af en toe even opstaan om de eieren om te draaien. Dit doet ze vaak met haar snavel. Door de eieren naar haar toe te trekken, schuiven de andere eieren op en draaien ze ook. Dit is erg belangrijk voor een succesvol broedresultaat! Door de eieren te draaien, wordt het extern bloedvatenstelsel gestimuleerd. Dit stelsel zorgt voor de verspreiding van voedingsstoffen en water binnen het ei zelf. Het keren van de eieren is essentieel voor het embryo om goed te kunnen ontwikkelen en groeien.

In mei jonge valken?

Broeden vindt normaal gesproken plaats wanneer er een groot voedselaanbod is, zoals in het voorjaar. De broedduur duurt zo’n 27 – 31 dagen, dus in mei kunnen we hopelijk de jonge valken gaan bewonderen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs