naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Heilzame werking van bladeren op het nest: waar of onwaar?

Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 3 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 206x

De Accipiter gentilis, alias de havik treft de komende dagen mooi weer. Door het wegblijven van kou en regen, blijven de vogels nog beter in conditie. Er lijkt bijna of niets meer in de weg te staat voor het uitkomen van de eieren. Tenminste. Of de zeearend en marter moet nog ten tonele verschijnen…

Nekslag door pesticiden

In de jaren vijftig waren er ongeveer 400 broedparen havik aanwezig in Nederland. Door het gebruik van pesticiden in de landbouw kelderde het aantal haviken naar zo’n 100 broedparen in de jaren zestig. In deze periode zag je dat meer (top)predatoren zichzelf langzaam vergiftigden. Als je bovenaan de voedselketen staat krijg jij namelijk het meeste gif binnen, want jouw voedsel heeft dit gif in zijn lichaam zitten. Na het verbod van deze schadelijke pesticiden herstelde de havik zich vrij snel naar een stabiele populatie van 2000 paar.

De havik is geen watje

Als je de literatuur erop naslaat, vond ik het opvallend dat slecht weer zoals regen en kou weinig invloed schijnt te hebben op het broedresultaat van de havik. Wanneer rond half mei de eieren (afmeting 57mm x 44mm) uitkomen, is uiteraard het voedselaanbod één van de belangrijkste factoren voor de overleving van de jongen. Bij de geboorte weegt een jong ongeveer 37 gram. Uiteindelijk groeit het mannetje naar een gewicht van 690 gram en het vrouwtje is behoorlijk zwaarder met een gewicht van 1200 gram. Het groeien kost de jongen enorm veel energie en daarom worden er veel prooien naar het nest gebracht. De komende tijd zullen we zien welke prooien er naar het nest worden gebracht, waarschijnlijk zal het vrouwtje de eerste drie weken op of zeer nabij het nest zijn.


Onderhoud aan het nest

Je ziet de laatste twee weken dat de man havik zo nu en dan takjes met loof (bladeren) op het nest aanbrengt. Het schijnt een antibacteriële werking te hebben op de prooiresten, die straks worden aangevoerd door de ouders. Is het waar of onwaar? De meningen over dit fenomeen zijn verdeeld. Wel lijkt het mij logisch als er prooiresten achterblijven op het nest, dat deze dan worden afgedekt door de aangebrachte bladeren. Het wordt tenslotte anders zo’n bende en dat trekt allerlei insecten en schimmels aan. (= niet bevorderlijk voor de conditie van de jongen)

Nu ik dit zit te schrijven hoor ik ook weer een nieuwe soort op de achtergrond, namelijk de ratelende triller van de dodaars (voor geluid scrol iets naar beneden). Daarna volgt het geluid van de boomkruiper (voor geluid scrol iets naar beneden), deze vogel is nog steeds het dichtstbij de microfoon.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht