Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Geniet

Christ Grootzwagers | zondag 28 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 737x

We zitten met zijn allen te kijken naar het mooiste plekje van Beleef de Lente. Het kijken gaat gepaard met een stoomcursus vogels kennen. Daarom is de chat juist zo leuk, veel namen worden daar genoemd. Vooral nieuwe vogelaars en onze jeugdige kijkers doen zo aardig wat kennis op. Leuk dat beleven.
mag ik langs komen?

Chat ze

Er komt op een dag van alles langs, dat zien we allemaal. Degenen die nog moeten werken, vinden het maar wat fijn, om achteraf de chat terug te lezen. Ze weten dan wat er zoal gespot is tijdens hun afwezigheid. Zelf als blogger lees ik maar wat graag jullie mededelingen. Daarom is het altijd prettig, als het over vogels gaat, of over wat er waargenomen wordt bij onze recreatieplas. Soms moet je toch wel doozettingsvermogen hebben, om alles door te worstelen. Hoi, hai, doei, avatar zus en zo, alles komt er voorbij.

Vogeltjes

Het draait helemaal om vogeltjes, een enkele kikker, pad, wezel, vos of marter daargelaten. Fantastisch vind ik het wat er allemaal al gemeld is, Johan onze onderzoeker, zal er nog een hele kluif aan hebben, om daar een leuk verslag van te maken. Zelf vond ik de grote groep met kruisbekken bijzonder spectaculair. Zo heeft iedereen zijn favorieten. Al hebben we hier echt nog géén ooievaar, kerkuil, steenuil of slechtvalk gezien en die ijsvogel liet ook vertek gaan.

Kommer en kwel

Nee op deze plek kom je helemaal tot rust, zen heet dat tegenwoordig, tenminste die term komt nogal eens voorbij. Nee hier geen kommer en kwel, géén vogeltjes die het loodje leggen. Hier vallen geen slachtoffers, geen sensatie, van het uitkomen van eitjes. Nee wij moeten het doen met vredige beelden, zoals we de natuur het liefste zien.

Vooroordeel

Vele mensen hebben al snel een oordeel, zeker als het gaat om vogels die sterven. Toch hoort ook dit bij de natuur, de sterksten zullen overleven en planten zich voort. Dit allemaal voor het behoud van de soort. Bij deze natuurlijke selectie horen ook natuurlijke vijanden. Vaak zelfs, zijn dit ook vogels, niet alleen uilen en roofvogels. Ook een reiger bijvoorbeeld lust wel een vogeltje en wat dacht je van een ekster of gaai. Het hoort er allemaal bij, net als ook de vos, wezel en alle marterachtigen, het opruimen van zieke dieren in hun takenpakket hebben. Maar heus, dit zijn  bijna allemaal alleseters. Een vos bijvoorbeeld, deze eet veel meer mestkevers en bessen en natuurlijk als hij een zwakke vogel tegen komt, dan zal hij deze ook pakken. Zelf zie ik dit dan niet als roven, maar uit het lijden verlossen.

Reintje

In de nacht van zaterdag op zondag kwam onze sluwe vos opnieuw in beeld. Deze kwam drinken, het was water wat langs zijn kin droop. Bij velen leeft nog het beeld uit sprookjes en andere vertelsels. Je ziet de vos maar al te vaak met een kip in zijn bek, liefs met het bloed lopend langs zijn kin. Sprookjes zijn echter bedrog, oude verhalen die al eeuwen verteld worden. Liefst ook nog eens voor het slapen gaan. Toch wordt dit dier nog steeds vervolgd, meestal zonder feitenkennis. Hij vreet al mijn kippen op, dat hoor je dan. Logisch, als die kippen in een slecht afgesloten ren zitten en geen kant op kunnen. Zet ons maar eens een buffet voor, nou dan slaan wij ook toe. Hier bij onze vijver, waar toch ook menig rover gezien is, komen nog genoeg vogels. Laat natuur natuur en geef het een kans. Blijf genieten en leer van elkaar.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs