Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Geboorteberichten

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 18 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 470x

Met blijdschap geven wij uw kennis van … U raadt het misschien al? Inderdaad! Bij de dochter en de kleindochter van ons webcampaar lagen afgelopen week de muizen op beschuitjes. Goede berichten uit de webcamfamilie.

In mijn blog van 3 mei vertelde ik over de dochter (V.502) en kleindochter (V.942) van ons webcampaar, die zich beiden in de buurt van hun ouders en grootouders hebben genesteld. En over de aanstaande nieuwe generatie kleinkinderen én achterkleinkinderen. Vorige week was het zover. Verheugend nieuws dus uit de familie van het webcampaar.*

*ik raad u aan het blog van 3 mei nog even terug te lezen, om de besproken familiebanden in het blog van vandaag een beetje te kunnen volgen.

 

Dochter (en kleinkinderen)

Bij dochter V.502 zijn alle vier eieren uitgekomen. Vier nieuwe kleinkinderen dus voor het webcampaar. De steenuiltjes zijn op 9 mei uit het ei gekropen. Bij onze controle op vrijdagavond (14 mei) lagen ze er weldoorvoed en voldaan bij, zoals u op de foto in de header boven dit blog kunt zien. Niet heel verwonderlijk, want hun pa (M.778) bleek overdag alvast de weekendboodschappen te hebben gedaan, waar de familie al goed van had gesnoept. Hij had maar eens flink uitgepakt voor zijn kroost. Vermoedelijk met de ervaring van vorig jaar nog in vers in het geheugen, dat die kids je de oren van het hoofd eten.

Welgeteld lagen er maar liefst 24 (!) muizen in de uitpuilende voorraadkast! Ook over variatie mochten de uilskuikens niet klagen, want pa had bosmuizen, rosse woelmuizen, veldmuizen en zelfs een exclusieve grote bosmuis ingeslagen (zie foto onderaan het blog).

 

Kleindochter (en achterkleinkinderen)

Bij kleindochter V.942 stond de ooievaar een dagje later, op 10 mei, op de stoep. Net als bij haar moeder (V.502) zijn alle eieren uitgekomen. Ons webcamkoppel mag zich overgrootouders noemen van vier achterkleinkinderen!

Toen we zaterdagnamiddag op kraambezoek waren bleek de man (M.883) van kleindochter nog maar weinig eten in huis te hebben gehaald. Er lag slechts één veldmuis in de voorraadkast. Te weinig om het weekend door te komen. Hij moest die avond dus nog flink aan de bak. Of misschien is ie toch gewoon even bij zijn schoonvader (M.778) langsgegaan - die immers om de hoek woont - om wat uit diens enorme voorraad te lenen? Maar ja, om bij naaste familie voor hulp aan te kloppen moet je toch wel een drempel over.

 

Geboortegolf

Ook elders was er vorige week een heuse geboortegolf. Bij ruim de helft van de nesten die we afgelopen weekend bezochten waren er al jongen. Meestal van enkele dagen oud, diverse keren net uit het ei (of zelfs nog piepend in het ei), en in een paar nesten waren de jongen al bijna tien dagen oud. Het lijkt erop dat de start van het broedseizoen - berekend als de gemiddelde datum waarop het eerste ei is gelegd - dit jaar een klein weekje vroeger ligt dan het langjarig gemiddelde van 17 april. Dat past in het plaatje van de gemiddeld grote legsels (4,38 ei/legsel, tegen ongeveer 4 ei/legsel in een gemiddeld jaar) en de grote muizenprooivoorraden die we in veel nesten aantreffen. Want jaren met veel muizen zijn doorgaans de jaren met een vroege legselstart en grote legsels. Grote kans dat we dit straks ook in de gewichten (condities) van de jongen terugzien. Wordt vervolgd!

 

De prooivoorraad in de nestkast van dochter V.502

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs