Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Achterkleinkinderen op komst!

Pascal Stroeken, STONE | maandag 3 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 524x

Ondanks de teleurstelling dat we dit jaar geen jonge steenuilen voor de cams zullen zien, is er gelukkig wel goed nieuws te melden uit de BdL-familie. Ons webcamstel krijgt achterkleinkinderen! En o ja, ze worden ook weer gewoon opa en oma. Een duikje in de stamboom met enkele verrassende patronen!

Het doorgronden van stambomen en familiebanden is eerlijk gezegd niet mijn sterkste kant. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben meestal snel de draad kwijt.

Is het bij mensen al vaak ingewikkeld, bij steenuilen is het nog veel complexer. Behalve generaties (ouders, kinderen, kleinkinderen, enz.) kennen ze ook jaarlichtingen (kinderen geboren in 2019, in 2020 enz.). Het complexe zit ‘m erin, dat kinderen geboren in bijvoorbeeld 2019, in 2020 al weer zelf jongen kunnen krijgen. Als steenuilenvrouw kun je in een bepaald jaar evengoed moeder, oma, overgrootmoeder en overovergrootmoeder worden.  

 

Stamboom langs de vrouwelijke lijn

Het toeval wil dat we aan de hand  van het ringonderzoek relatief veel weten over de afkomst en het kroost van ons webcampaar. Met die informatie heb ik een stukje stamboom opgesteld langs de vrouwelijke lijn, vanuit het perspectief van de webcamvrouw. Onder aan dit blog is de stamboom weergegeven. Hierna zal ik het beschrijven.

 

Kinderen en kleinkinderen

Webcamvrouw (.706; rode blokjes in de stamboom) is, zoals u waarschijnlijk al eens in onze blogs hebt gelezen, het voormalig buurmeisje. Geboren op 8 mei 2016 uit een gezin met drie kinderen in territorium 387, in een nestkast op ongeveer 190 meter van de webcamkast. Haar moeder V .059 had een relatie met een ons onbekende man.

In 2017 verhuisde ze naar de buren, territorium 484 (waar de webcamkast hangt). Ze legde het aan met de buurman (M .168; ‘onze’ webcamman) en kreeg in 2018 voor het eerst kinderen.

Ook in 2019 kreeg ze twee kinderen, .501 en dochter .502 (oranje blokjes), geboren op 30 april 2019. Dochter V .502 verhuisde na het uitvliegen naar een nieuwbouwkast in territorium 551, waar ze een relatie aanging met man M .778. Ze kregen in het eerste jaar van hun relatie, in 2020, drie jongen (.940, .941 en .942). Deze kleinkinderen van webcamvrouw V .706 werden geboren op 18 mei 2020.

 

Achterkleinkinderen in de dop

Eén van deze kleinkinderen, kleindochter V .942 (gele blokjes), is na het verlaten van het ouderlijk territorium en wat omzwervingen, begin 2021 gesetteld in territorium 575. Daar ging ze een relatie aan met de vijf dagen oudere man M .883, die elders in de omgeving van Winterswijk is geboren op 13 mei 2020. Afgelopen vrijdag troffen we deze kleindochter met haar man samen aan in hun nestkast, broedend op vier eieren. Vier achterkleinkinderen in de dop!

 

Sporen verdiend

Hoewel ons webcampaar dit jaar geen jongen op de wereld zet, laten zij dus nog wel degelijk hun sporen na binnen de steenuilenpopulatie. En dit is slechts een beperkt stamboomonderzoekje, op basis van beschikbare gegevens. Mogelijk dat ook andere jongen van het webcamstel, geboren in 2018, 2019 en 2020, elders gezinnen hebben gesticht en zich succesvol hebben voortgeplant met ook weer opvolgende generaties.   

Bovendien krijgt het webcamstel als alles naar wens verloopt niet alleen achterkleinkinderen, maar ook weer kleinkinderen van dochter V .502 en haar man M .778 uit territorium 551. Vrijdag troffen we dochter broedend op vier eieren.

 

Geen globetrotters

Uit ons onderzoek weten we dat steenuilenvrouwen zich gemiddeld op 9,9 kilometer van hun geboorteplek vestigen. De vrouwen uit de familie van de webcamvrouw blijven daar fors onder en vestigen zich liever in de buurt van hun geboorteplaats.

Webcamvrouw V. 706 spant de kroon, zij vestigde zich als gezegd op slechts 190 meter van haar geboortenestkast. Haar dochter V .502 vloog iets verder weg, maar bleef met 960 meter nog steeds relatief dichtbij haar ouderlijk huis. Kleindochter V. 942 ten slotte vestigde zich op maar 370 meter afstand.

Grappig detail: al deze territoria liggen langs dezelfde weg, waarbij elke dochter zich steeds een stukje noordwaarts heeft verplaatst.

 

Voorkeur voor nieuwbouw

Wat verder opvalt, is dat zowel dochter als kleindochter van nieuwbouw houden! De nestkast waar dochter V .502 in 2020 haar gezin stichtte, was pas in 2019 geplaatst. Kleindochter V .942 nam in 2021 haar intrek in een nestkast die pas in de zomer van 2020 was geplaatst.

Met de plaatsing van beide nestkasten waren nieuwe potentiële broedlocaties gecreëerd, waar zich dus snel nieuwe stellen hebben gevestigd. Een beter bewijs dat het plaatsen van nestkasten op geschikte erven de steenuilenpopulatie een goede impuls kan geven, is er niet.

In de wetenschap dat de dochters uit de familie zich over kleine afstanden langs de weg noordwaarts verplaatsen en zich graag in nieuwbouw vestigen, zullen we later dit jaar een nieuwe nestkast plaatsen op het erf op 300 meter ten noorden van territorium 575 😉. Zodat een achterkleindochter zich daar in de loop van 2021/2022 kan vestigen!

 

De stamboom. V = vrouw; M = man; * = geboortedatum; V. 706 (rood) is de webcamvrouw; links in blauw de territoriumnummers waar de stellen broeden

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs