naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Geboorte in aantocht?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 22 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 390x

Nu ook de Winterswijkse dame vast zit te broeden, is het uiteraard verleidelijk vooruit te blikken naar de dingen die gaan komen. En dan met name naar de datum waarop de eieren uitkomen. Steenuilen broeden doorgaans 26 dagen. Het lijkt dus simpel een kwestie van tot 26 tellen vanaf het broedbegin.

Het lastige is dat het broedbegin niet heel precies is vast te stellen, ik schreef er al eens over. Desondanks doen we een poging, dan kunt u er bij het plannen van uw vakantie rekening mee houden. Voor Dongen had ik de berekening al eerder gemaakt en toen kwam ik uit op om en nabij 23 april. Dat is dus morgen! 

Geen garanties

Als ik voor Winterswijk dezelfde berekening maak, dan kom ik uit op 13 mei. Daar duurt het dus nog even. Voor beide voorspellingen geldt uiteraad dat behaalde resultaten uit het verleden ... Voor Dongen is het toch wel wel een beetje spannend of het ei uitkomt gezien de vreemde gebeurtenissen rond de eileg en de eerste week daarna. Ik schreef het al: 2-legsels hebben een veel grotere kans te mislukken dan legsels met het normale aantal van 3, 4 of 5 eieren. En dan het opeten van een van de eieren ... ook heel apart. Hopelijk behoort het ei in Dongen tot de minderheid die het wel redt.

Interne communicatie

Als de verwachting voor Dongen uitkomt, zouden we in de loop van de dag het eerste gepiep uit het ei moeten kunnen horen. Altijd een heel bijzonder moment, Anjo schreef er gisteren al over. Als dat gebeurt terwijl het vrouwtje aanwezig is, let dan ook eens op de tokkelende geluidjes die het vrouwtje maakt. Zij 'praat' echt terug tegen het piepende ei. Voor het jong in het ei zijn dat heel bemoedigende geluiden. Zoiets als: de kust is veilig, kom maar tevoorschijn! Het is niet bekend wanneer een opgroeidend embryo voor het eerst geluiden uit de omgeving opvangt, maar in de laatste dagen voor het uitkomen zal dat zeker het geval zijn. Dezelfde geluiden maakt het vrouwtje in de dagen na de geboorte. Dat klinkt het kuiken dus van meet af aan bekend in de oren. Het signaal dat het op de goede plek is uitgekomen. Een schoolvoorbeeld van interne communicatie!

Aan de bak

Voor het mannetje is het ei-piepen het signaal om op muizenjacht te gaan. Nu hoeft hij zich daarvoor in Dongen niet zo heel erg uit te sloven, er is immers maar 1 ei, dus ook maximaal maar 1 jong. Naar verwachting zal het Dongense jong dan ook niet te klagen hebben over de hoeveelheid muizen die het op zijn bordje krijgt. Het omgekeerde zal eerder het geval zijn: hoe krijg ik die in vredesnaam allemaal weg!?

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht