naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Gaatje in eitje slechtvalk?   *   Een paasgroet van de ooievaars   *   Alle eitjes van de koolmezen uitgekomen   *   Ook laatste ei van de lepelaars is uitgekomen   *   Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Uitgeteld?

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 5 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 374x

Mevrouw Dongen zit inmiddels een weekje stevig te broeden en dat roept natuurlijk de vraag op wanneer de eieren uitkomen. Gemiddeld duurt het broeden 26 dagen en ervan uitgaande dat ze op 29 maart begonnen is, komen we uit op 23 april.

Geleidelijke start

Maar pin me er niet op vast, het kan zomaar een dag eerder of later zijn, zeker bij dit vrouwtje. Daar komt bij dat het precieze broedbegin lastig vast te stellen is. Volgens de boekjes zou dat normaliter ergens tussen het voorlaatste en laatste ei moeten liggen. Uit de beelden van Beleef de Lente weten we echter dat zoiets heel geleidelijk gaat. Er is niet één moment aan te wijzen waarop je kunt zeggen: en nu broedt ze! Na de leg van het eerste ei blijft ze ’s nachts steeds langer in de kast, maar ook nadat het legsel volledig is, verlaat ze nog regelmatig voor langere tijd de kast.

Lang buiten de kast

Deze dame legde haar tweede (en laatste ei) op 28 maart om 19.20 uur. Om 20.51verliet ze kast om pas om 0.31 (29 maart dus) weer terug te komen. Een half uur later ging ze al weer naar buiten. Tussen 2.39 en 3.04 was ze heel even terug (waarschijnlijk om te kijken of de eieren er nog lagen:). Om 4.14 kwam ze opnieuw binnen en bleef ze tot 6.23 op de eieren. Bij elkaar zat ze die nacht nog geen 3 uur op de eieren.

Op 29 maart herhaalde dit patroon zich. Om 20.34 verliet ze de kast om pas om 0.55 weer terug te keren. Ze bleef tot 2.19. Om 4.14 kwam ze even terug om tot 5.15 te blijven. Pas om 7.03 kwam ze opnieuw binnen. Die nacht dus slechts iets meer dan 2 uur op de eieren.

Zitvlees moet groeien

Pas in de nacht van 30 op 31 maart bleef ze het grootste deel van de tijd in de kast (bijna 6 uur), maar ook toen maakte ze twee lange uitstapjes van respectievelijk 1.26 en 1.36 uur. In de nacht van 31 maart op 1 april maakte ze maar één lang uitstapje meer, maar dat duurde maar liefst een uur en drie kwartier. Om nu te zeggen dat ze veel zitvlees heeft, nou nee. Blijkbaar moet zoiets groeien. Ook hiermee wijkt ze af van wat we uit eerdere jaren van andere vrouwtjes kennen. Ook die maakten regelmatig nachtelijke uitstapjes, maar bleven dan veel korter weg. Meestal niet langer dan 10-15 minuten achtereen.

37,5 graden

Een voor de hand liggende vraag is uiteraard of het geen kwaad kan dat de eieren zo lang onbebroed liggen. Zeker in het begin van het broeden is dat nog niet zo’n probleem, als het ten minste niet langer dan een paar uur duurt. Verderop in het broedproces wordt het wat problematischer. Als een ei afkoelt en langere tijd onder de optimale temperatuur van rond de 37,5 graden blijft, is dat niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van het embryo. Uiteindelijk kan het zelfs afsterven. Daar is hier echter geen sprake van. Te meer daar ze overdag wel stevig zit te broeden.

Uitkomstdatum

U begrijpt nu ook waarom het zo lastig is te bepalen wanneer de eieren uitkomen, want wanneer is ze nu precies met broeden begonnen? Was dat op 29 maart zoals ik veronderstel, of pas op 30 of 31 maart? En als ze dan vasthoudt aan 26 dagen (wat ook nog maar de vraag is bij deze dame!), zou het zo maar 24 of zelfs 25 april kunnen worden. Of 22 april als ze besluit dat 25 dagen broeden genoeg is, of 21 april. Helaas beschik ik niet over een glazen bol; we weten het dus pas met zekerheid als het eerste piepende ei* een feit is.

 

* voor de eerstejaars: ongeveer een dag voor het uitkomen piept het kuiken in het ei om zijn geboorte aan te kondigen. Met name voor pa handig, dan kan hij vast met de boodschappen beginnen.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht