Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Friese zeearenden blijven nestcam trouw

Andries Dijkstra | donderdag 5 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 866x

In 2017 broedde er voor het eerst een zeearendpaar in het Nationaal Park de Alde Feanen. En met succes, het lukte hen om dat jaar één jong groot te brengen.
Zeearend man op de uitkijk (30 juli 2017)

In 2018 en 2019 bleef dit paar hun territorium, in dit gebied van It Fryske Gea, trouw en konden er nog eens respectievelijk twee en één jong het nest vliegvlug verlaten. Wel waren er met regelmaat heftige territoriale twisten, met vooral een havikenpaar én moesten de zeearenden het relatief kleine gebied ook nog delen met een sperwer en twee paartjes buizerds. Kortom, het waren jaren met volop rumoer, geruzie en actie om lijf en goed te verdedigen!

Hoe vergaat het de zeearenden dit jaar?

Tijdens vaarexcursies in de eerste week van januari zagen we dat op een andere locatie in de Alde Feanen een enorm nest is gebouwd. Vogels van groot formaat waren actief bij een groep bomen in een ‘splis’, oftewel onder water staande polder.

Even verderop deed een volwassen zeearend zijn stinkende best om een tak los te wrikken uit een boom. En al gauw kwam een tweede volwassen exemplaar overvliegen, richting het opvallende nest dat zich bevindt op het erf van een voormalige boerderij.

Twee weken later werd het paar ‘proefzittend’ gesignaleerd op het grote nest. Een nest dat in twee weken tijd fors was toegenomen tot een doorsnede van ruim twee meter!

Look-a-like of wederzien?

Nu de hamvraag: is dit zeearendpaar hetzelfde stel dat de voorgaande drie jaren succesvol broedde in de Alde Feanen? Of is er sprake van een nieuw, tweede paar, dat zich in dit gebied wil vestigen?

Inmiddels lijkt het vrijwel zeker dat het zeearendpaar van de voorgaande jaren is verhuisd naar deze polder. De man van dit paar heeft kenmerkende donkere stippen (het lijken wel kleine ‘pompeblêdsjes!’) op zijn staart. Bekijk hier een filmpje.

Waarom een verhuizing?

Waren ze het geruzie met de haviken om het nest voor de camera’s van ‘Beleef de lente in It Fryske Gea’ meer dan zat? Wie het weet mag het zeggen. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd hoe het hen verder zal vergaan op hun nieuwe stek, mits ze niet weer terug verhuizen uiteraard…

De zeearend man met specifieke kenmerken (18 januari 2020)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs