Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Flapper Flapper, Rek Strek

Kelvin Klaassen | vrijdag 28 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 650x

Het nest is te klein! De kleine kauwtjes tuimelen en rollen in hun enthousiasme over elkaar heen. Leuk om te zien, maar waarom doen ze dit eigenlijk?
Ik ben straks als eerste!

Rekken en strekken

Als je regelmatig bij de kauwen binnenkijkt kan het je niet zijn ontgaan. De kuikens zijn eigenlijk bijna geen kuikens meer te noemen. De laatste week zijn ze echt enorm gegroeid. Maar los van dat ze zijn gegroeid zijn ze ook een stuk beweeglijker geworden. De vleugels worden gerekt, er wordt gefladderd en de kuikens klimmen de hele tijd over elkaar heen. In de clip van vandaag kan je zien hoe grappig dat eruit kan zien. De kuikens lijken onrustig, maar het komt niet door verveling!

Oefenen oefenen oefenen

Wat we eigenlijk zien zijn de eerste vliegoefeningen van onze jonge kauwen. Babyvogels worden geboren met een aangeboren instinct om te vliegen. Helaas voor hen worden ze niet geboren met de spieren en veren (of vleugels) die ze daarvoor nodig hebben. Het is nu al bijna drie weken geleden dat de kuikens uit het ei kropen, en sindsdien hebben ze een een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Met deze ontwikkeling ontwaakt ook dat instinct om te vliegen. Wat volgt zijn de rek, strek en fladder oefeningen waar wij nu van mogen genieten, en deze zorgen ervoor dat de vleugels van onze kuikens over ongeveer twee weken sterk genoeg zijn om te kunnen vliegen.

En dan vliegen ze zo weg?

Nou.. nee. Waarschijnlijk niet. In eerste instantie zullen de jonge vliegvlugge kauwen niet zo happig zijn om het warme, veilige nest te verlaten. De wereld van de jonge kauwen is tot nu toe beperkt gebleven tot zussen en broers, vader en moeder (en af en toe een indringer) en de binnenkant van de nestkast. De veiligheid van het nest en het feit dat ze tot nu toe constant zijn gevoerd door de ouders maken dat de kuikens in meer of mindere mate psychologisch afhankelijk zijn geworden van hun huidige omgeving. Deze afhankelijkheid zal moeten worden doorbroken voordat de kuikens de eerste stap naar volwassenheid durven te zetten. Bij veel vogelsoorten gebeurt dit doordat de ouders de jongen voer aanbieden vanaf een plek buiten het nest. Steeds een stukje verder totdat… *patsboem* hallo buitenwereld!

Hoe zal dit bij onze kauwen gaan, en zijn hun vleugels tegen die tijd ver genoeg ontwikkeld voor de eerste vlucht? We zullen niet meteen alles verklappen. Houd voor de antwoorden op deze vragen de clips en blogs de komende tijd goed in de gaten...!

Lekker warm en met de rug naar buitenwereld

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs