Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Fiets

Peter de Vries, NIOO | woensdag 20 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 842x

Naar aanleiding van mijn blog van een week geleden (over de pijlen in het bos) kreeg ik veel vragen (waarvoor dank!) over mijn vervoermiddel in het bos. Is dat de benenwagen of toch iets anders. Daarom een kort blogje over mijn fiets.

"Hoe verplaats jij je door het bos, loop je nu alles?" Dit is de vraag die ik regelmatig te horen kreeg. Nou, we lopen veel maar gebruiken ook fietsen. We hebben een stuk of tien fietsen en die worden dagelijks gebruikt om door ons onderzoeksgebied heen te racen.

Hoe dat dan precies gaat? 's Morgens om acht uur gaat het park de Hoge Veluwe voor het publiek (en dus ook voor de onderzoekers van het NIOO) open. We rijden dan naar het koetshuis de Kemperberg, dat wij elk voorjaar gebruiken als uitvalsbasis. Op een kaart met daarop alle 440 nestkasten markeren we welke kasten we dan moeten bezoeken en waar we de ouders moeten vangen of jongen moeten wegen en meten. Je kan in je eentje nooit alles doen, dat is veel te veel. Dus kies je samen met je collega's een aantal nestkasten uit die relatief dicht bij elkaar liggen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. En vooral dan komt een fiets van pas. Hiermee rij je in een klein kwartiertje van de ene kant van het onderzoeksgebied naar de andere kant. Zeker als je alle paadjes en sluiproutes kent. Sommige kasten zijn niet per fiets te bereiken (zie ook het vorige blog van een week geleden, en je begrijpt waarom dit zo is) en dan moet je een deel lopen. 

De spullen die ik nodig heb zitten in een handige viskoffer. Die gaat in de fietstas, samen met een lunchpakket en wat extra gereedschap. Iedereen heeft zijn of haar favoriete fiets en ik rij dan ook al het hele broedseizoen op dezelfde. Ook heb ik mijn 'eigen' favoriete ladder. Klinkt misschien een beetje weird, maar mijn ladder is toch echt de fijnste die er is. Beter dan al die anderen!

Ook een vraag die me veel gesteld werd is over de afstanden die je op een Hoge Veluwe dag aflegt. Regelmatig neem ik Henk mee (een horloge met GPS) en volgens hem leg ik elke dag zo tussen de 17-20 km af. Op de fiets maar ook voor een groot deel te voet. Zie ook hier: Bedrijfsfitness-Blog

En voordat ik weer allemaal vragen krijg over welke kleur mijn fiets dan wel niet heeft; hieronder een fraaie foto van mijn trouwe stalen ros (en de beste ladder ooit ;-))!

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs