Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Fitness

Peter de Vries, NIOO | woensdag 15 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 786x

Het spel is nu echt op de wagen en ik ben ondertussen bijna elke dag op de Hoge Veluwe te vinden. Alle gebieden controleren we nu twee keer per week. Dus elke dag tientallen keren de ladder op en af en grote afstanden wandelen en fietsen. Ik was wel nieuwsgierig hoeveel kilometer ik per dag afleg.

Hieronder zie je een foto van een deel van de route die ik op zo’n dag afleg. Alle gebieden zijn niet even groot, deelgebied 3 is het grootst. Daar moeten dus de meeste nestkasten gecontroleerd worden, in totaal zijn dat er zo rond de 150. Over een controle doe je normaal gesproken zo tussen de 3 - 6 uur, en de afstand die je dan lopend en fietsend aflegt varieert van 8 – 12 km. En dat zes dagen per week. Nu is mijn basis conditie prima in orde, maar je kan je voorstellen dat na tweeëneenhalve maand elke dag zo’n tochtje je conditie helemaal top is. En dat is best te merken; door het bos lopen, fietsen over rulle zandpaden en het laddertje op en af gaat steeds makkelijker. Pure fitness in werktijd, dat is niet verkeerd (-:

We moeten het nog even over de koolmezen hebben, daarvoor zijn we natuurlijk hier. Nou, op de Hoge Veluwe gaat het daar goed mee. Het leggen van eitjes gaat gestaag door. In veel kasten hebben we ondertussen zo rond de vier eieren. Het Grote Leggen is in het afgelopen Paas-weekend dus echt begonnen. Wel heb ik het idee dat de bezetting (hoeveel kasten er dus bezet zijn) lager is dan vorig jaar, maar het is nog te vroeg in het seizoen om echte harde conclusies te kunnen trekken. Nog even wachten voordat echt duidelijk is hoe ‘goed’ het seizoen nu gaan worden.

En dan nog een luguber verhaal. Vanmorgen kwam ik bij een kast met daarin een dode vogel. Ik pakte ‘m eruit en zag dat het een Bonte Vliegenvanger was, zonder kop. Onder de Bonte Vlieg lagen twee Koolmeeseieren. ‘Hoe is dit zo gekomen?’ vraag je jezelf misschien af? Ik denk dat de Bonte Vliegenvanger op zoek naar een nestgelegenheid de kast is ingegaan. De eigenaar van de kast (de Koolmees) heeft dit gezien en is er achteraan gegaan. In de kast is het tot een gevecht gekomen en daarbij delft de Bonte Vliegenvanger (standaard) het onderspit. De Koolmees hakt letterlijk de kop in van de Vliegenvanger en eet daarna de hersenen op. Een ijzingwekkend gebeuren, maar zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Ik ben er maar niet te lang bij blijven stilstaan en verder gegaan met mijn ronde. Voor vandaag ben ik klaar met mijn rondje kasten controleren maar voor morgen staat er alweer een nieuwe controle op het programma: deelgebied 3, die met die vele kasten.

Het duurt nog een week, maar in mijn volgende blog ga ik in op een aantal opmerkelijke verschillen in timing van Koolmezen op de Hoge Veluwe, Oosterhout en Vlieland. Echt wel speciaal... dus stay tuned!

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs