Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Extra marterbescherming

Ronald van Harxen, STONE | zondag 3 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 828x

Erfeigenaar Benno - als altijd erg begaan met ‘ziene steenoel’n’ heeft gistermiddag een extra beveiliging tegen de steenmarter opgetrokken. Hopelijk verhindert het de marter in de boom te klimmen en net als in 2017 het vrouwtje buiten de kast te verschalken.

Of het gaat werken? We zullen het zien. Niet geschoten is altijd mis, aldus Benno. En daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in. Een dergelijke oplossing werkt overigens alleen bij vrijstaande bomen. Bij de boom waarin de kast van de kauwen hangt is het geen oplossing.

Dat het gedonder met steenmarters niet alleen op dit erf plaatsvindt maar ook elders, ondervonden we in ons eerste veldweekend. In een met een sluis beveiligde nestkast troffen we geen steenuilen, maar wel verse marterdrollen. Het was hem dus toch gelukt zich door de sluis te wurmen. Hopelijk leert hij het kunstje niet aan zijn kroost. Een andere nestkast was gekraakt door een eekhoorn. In een warm donsbedje lagen 2 of 3 jongen te slapen. We hebben ze maar niet wakker gemaakt. Illustratief voor de holenstrijd tussen steenuilen en kauwen was de vondst in een nestkast in Huppel. Vrouw steenuil zat daar te broeden op een ei van haarzelf en eentje van een kauw. De erfbewoonster wist te vertellen dat de kauwen en de steenuilen elkaar talloos vaak in de haren hadden gezeten. De steenuilen lijken het (vooralsnog) gewonnen te hebben. Of hebben we te maken met een nieuwe kauwenstrategie, afgekeken van de koekoek? Uiteraard erg spannend te volgen wat er met het kauwenei gebeurt. Komt het uit? Wordt het gevoed? Of dient het - eenmaal een beetje vetgemest - als reservevoedsel voor de jonge steenuil(en)?

Meer lezen over ons eerste veldweekend: steenuilen rond winterswijk.nl. Pascal zal in een van zijn blogs later deze week ook nog op een aantal bijzondere aspecten ingaan.

Dit een een extra blog, bij wijze van uitzondering. Lees ook het blog van vanmorgen over de prooiaanvoer.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs