Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De muis hierboven troffen we bij een nestkast, afgeleverd bij de voordeur i.v.m. eem heel strikte opvatting van contactloos bezorgen. Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Staat er voldoende op tafel?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 3 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 748x

De vraag die menig kijker de laatste dagen bezighoudt is of de kuikens genoeg te eten krijgen. Met zaterdagmorgen kort achter elkaar 2 muizen leek het de goede kant op te gaan. Afgelopen nacht zijn er helaas niet opnieuw muizen binnengebracht. Het past in de trend van de afgelopen weken.
Overzicht prooien leg- en broedperiode

13,5 gram per dag

Als we kijken naar de prooiaanvoer in de leg- en broedperiode, dan mogen we toch wel zeggen dat schraalhans de keukenmeester is geweest. In een periode van 31 dagen heeft het vrouwtje weliswaar 343 prooien ontvangen, maar het zijn kleine prooien als rupsen, larven en meikevers die de overhand hadden. Samen zijn ze goed voor bijna 89 procent van totale prooiaanvoer. Muizen alleen op 30 maart (woelmuis), 31 maart (ware muis), spitsmuis (21 april) en op 29 april (woel- of ware muis). Dat houdt niet over. Al helemaal niet als we het omreken naar biosmassa (gewicht): 419 gram. Gemiddeld 13,5 gram per dag. Nu zal ze zeker zelf ook gevangen hebben, met name tijdens de legperiode, en ook buiten de kast het nodige ontvangen hebben. Die 13,5 gram moeten we dan ook echt als een minimum zien. Maar toch.

Regenworm

In de vroege zaterdagochtend werden ineens 2 muizen binnengebracht. door Geert mooi in beeld gebracht. Daar konden ze een tijdje mee vooruit. Opvallend was dat de regenworm die diezelfde nacht om 3:22 uur aangevoerd werd door het vrouwtje zelf werd opgegeten. Opvallend, omdat de jongen de uren daarvoor nog niet veel gekregen hadden en dus beslist honger hebben zullen gehad. Het is mogelijk dat ze de regenworm bewust niet aan de jongen voerde omdat ze instinctief wist dat regenwormen veel water en zand bevatten en om die reden niet zulk geweldig voer zijn voor jongen van die leeftijd. Ook in eerdere jaren werden in de eerste jongenweek weinig regenwormen aangevoerd. De regenworm die gisterenavond om 23:59 binnengebracht werd, werd overigens wel uiteengetrokken en opgevoerd aan de jongen. Waarschijnlijk onder het motto: beter iets dan niets.

Hoe gaat het verder?

Moeilijk te zeggen. Zowel het mannetje als het vrouwtje zullen hun uiterste beste doen om voldoende prooien aan te slepen. De eerste week zal deze taak nog vooral op de schouders van het mannetje rusten. Het vrouwtje is immers nodig om de jongen warm te houden en te voeren. Als de nood hoog wordt zal ze beslist mee gaan jagen, zo verwacht ik. Wat misschien helpt is dat er met zonnig en vooral droog weer in het vooruitzicht de weilanden rondom de nestkast de komende week waarschijnlijk gemaaid gaan worden. In lang gras kunnen steenuilen met hun kleine gestalte en relatief korte pootjes niet goed uit de voeten en hebben de muizen meer dekking. Mogelijk is dat ook mede een verklaring voor het geringe aantal muizen tot nog toe. Want ze zijn er wel, muizen. Op veel plekken waar de we afgelopen dagen tijdens de kastcontroles waren, zagen we volop muizenholletjes. Ze moeten er echter wel bij kunnen. Maaien mag dan voor de muizen geen pretje zijn, voor steenuilen betekent het eten op tafel. Of we dat de komende week ook hier gaan zien? Zou mooi zijn!

Dank

De prooioverzichten kwamen mede tot stand dankzij aanvullend telwerk van Hoelahoep, Kölnerin, Stier65, Oma Nel America en Jos. Dank daarvoor! En uiteraad dank aan de vaste 'sheetvullers' Geert, Anjo, Anneke, Hansje, Marja en Trudy. Ik weet nu wat voor een klus het elke keer weer is. Petje af!

 

De bosmuis op de foto in de header troffen we bij een nestkast, afgeleverd bij de voordeur als gevolg van wel een heel strikte opvatting van contactloos bezorgen. Fresh delivery!

Prooien per dag in de leg- en broedperiode

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs