Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

En ei nummer 8…. Oh nee, het is een muis

Mark Hessels | vrijdag 12 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 112x

Er is nog steeds een heel klein kansje op ei nummer 8, dus als er dan opeens iets vreemds te zien is onder het vrouwtje is dat misschien je eerste reactie. Maar nee, hoor V ‘broedt’ gewoon op 7 eieren en 1 muis 😲
Waar laat ik deze nu zo lang...?

Nou kennen jullie ons ondertussen als serieuze onderzoekers, die daar natuurlijk het fijne van willen weten. Hoe zit dat nou met die muis tussen de eieren ? We zetten eens even een paar theorieën op een rijtje. Kijken of we hier chocolade van kunnen maken.

 

‘Hallo, is daar iemand? Ik begin een beetje honger te krijgen hier binnen.’

Dat op een gegeven moment de kuikens vanuit het ei tegen het vrouwtje beginnen te ‘praten’ hebben we natuurlijk al wel eens uitgelegd. Een goed voorbeeld van zo’n gesprek vind je in dit blog van een paar jaar terug. Dus zou het kunnen zijn dat vanuit E1 al geroepen werd of er even wat eten bezorgd kon worden? Bij het verschijnen van dit blog is E1 nog net geen 20 dagen oud en hoewel de ontwikkeling daarbinnen zeker niet stilgestaan heeft is de kans niet heel groot dat er al iets in zit dat meer geluid kan voortbrengen dan ‘blub…blub’. Een bestelling via thuisbezorgd zit er dan ook niet in, dus ik denk dat we deze theorie wel rustig naast ons neer kunnen leggen.

 

Extra warmhoudkruik

Da’s best een interessant idee natuurlijk, zeker als je zoveel eieren hebt dat het allemaal maar net eronder past. Gewoon, hup een kruik met een bontjas erbij om de boel een beetje extra warm te houden. Nou is de muis in kwestie inmiddels al niet echt lekker warm meer, maar zo’n bontjasje is natuurlijk wel een mooie tochtstrip om de boel een beetje tegen afkoeling te beschermen.

Nou is dat bij 7 eieren nog niet echt nodig. Je kunt soms goed zien dat V ze mooi in een ovaaltje legt zodat haar lijf er precies op past (Ik ben nog steeds iedere keer verbaasd over de vanzelfsprekendheid waarmee dit soort dingen gebeuren). Nou betekent dat niet dat alle eitjes precies evenveel verwarmd worden. De eitjes in het midden liggen op de meest gunstige plek en daar zal dan ook de ontwikkeling van het embryo harder gaan dan bij de eitjes die aan de buitenkant liggen. Maar ook daar is aan gedacht, want bij het ‘eitjes keren’ wordt er niet alleen gekeerd, maar de eitjes worden ook een beetje door elkaar gehusseld, zodat iedereen ongeveer net zo lang op de lekkerste plek ligt. Dus zo’n kruik lijkt misschien handig, maar is niet echt nodig en na een tijdje begint ie toch wel een beetje te ruiken en ook weer uit zichzelf te bewegen… Dus deze theorie gaan we ook niet accepteren.

 

Die bewaar ik lekker voor mezelf

Met een man die regelmatig de voorraadkasten afsnuffelt of er nog iets lekkers in huis is, is er bijna geen plek veilig om je prooi neer te leggen. Tenzij natuurlijk…. je het eten onder jezelf verstopt! Daar zoekt ie nooit.

Ik hoop echt dat deze theorie waar blijkt, want dan hebben we iets fantastisch ontdekt. Dus M heeft zijn voorraadkast buiten en V verstopt haar eten tussen de eieren. Hahaha, of we dit ooit bewezen krijgen weet ik niet, maar het is nu al mijn favoriete theorie.

 

Kliekje opwarmen

Dat is natuurlijk ook een mooie gedachte. M komt laat thuis, want hij moest weer eens overwerken en V denkt ‘oh, maar dan warm ik zijn kliekje alvast even op, want hij heeft het al zo zwaar de zwoeger’. Ik geloof niet dat we ooit verschil hebben gezien in de gretigheid waarmee verse of afgekoelde prooien naar binnen worden gewerkt. Zelfs die stijfheid lijkt geen enkel probleem, ook niet bij grotere prooien. Dat blijft ook wel iets wonderlijks hoe die grote stijve brokken naar binnen gewerkt worden, maar dat maakt deze theorie ook niet een heel waarschijnlijke. En wat V natuurlijk ook niet wist, is dat M inmiddels onderweg nog naar de snackbar is geweest.

 

Bij de onbegrepen stukken dan maar

We gaan er denk ik niet achter komen waarom ze dit nu deed, tenzij het nog een paar keer terugkomt natuurlijk, dan duiken we er weer bovenop. Mocht je er ondertussen zelf nog eens over na willen denken, dan vind je hier het mooie clipje waar je het allemaal nog een terug kunt kijken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs