Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Einde kauwenbroedseizoen nabij

Frank van Groen | vrijdag 31 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1004x

Het kan verkeren. In mijn vorige blog speculeerde ik nog op een spoedig positief broedresultaat. Afgelopen week leerde dat de kansen snel kunnen keren, en dat een kauwenkuikenleven aan een zijden draadje hangt.

De beslissing van een kerkuil een nieuwe roestplek te kiezen, de vastberadenheid waarmee deze vogel de gekozen plek verdedigde en de koelbloedigheid waarmee de uil de laatste overgebleven jonge kauw in de kast van Dongen liquideerde, het waren een paar spannende uurtjes afgelopen maandag en een dramatische ontknoping van het broedseizoen van ons paar kauwen in Dongen. Tegen wapens die kerkuilenklauwen heten, zijn oude noch jonge kauwen opgewassen. Hadden ze maar een muur van takken moeten bouwen, onze Dongense kauwen, net als in Winterswijk. De uil blijkt de kast ook de dagen daarna te blijven gebruiken. Een harde les voor ons kauwenpaar. Nog eenmaal kwamen ze ietwat beteuterd hun liefdesnest bekijken, met een laatste blik. Was daar toch nog niet ergens kauwenkuuk? Maar nee, volgend jaar beter.

Ondertussen in Winterswijk

Achter de takkenbos groeit het kuikentweetal in Winterswijk gestaag door. De vliegspieren worden al druk geoefend. Daarbij kwam nogal onverwacht een ei tevoorschijn, met een soort van eisprong, een ei dat blijkbaar al een hele tijd in de nestkom was blijven liggen. Weer een bewijs dat we met een nogal slordig ouderpaar te maken hebben? Slordig of niet, takkenzooi of niet, ze doen het toch lang niet slecht. Nog even en deze kauwtjes kiezen het luchtruim.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs