naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Einde kauwenbroedseizoen nabij

Frank van Groen | vrijdag 31 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 239x

Het kan verkeren. In mijn vorige blog speculeerde ik nog op een spoedig positief broedresultaat. Afgelopen week leerde dat de kansen snel kunnen keren, en dat een kauwenkuikenleven aan een zijden draadje hangt.

De beslissing van een kerkuil een nieuwe roestplek te kiezen, de vastberadenheid waarmee deze vogel de gekozen plek verdedigde en de koelbloedigheid waarmee de uil de laatste overgebleven jonge kauw in de kast van Dongen liquideerde, het waren een paar spannende uurtjes afgelopen maandag en een dramatische ontknoping van het broedseizoen van ons paar kauwen in Dongen. Tegen wapens die kerkuilenklauwen heten, zijn oude noch jonge kauwen opgewassen. Hadden ze maar een muur van takken moeten bouwen, onze Dongense kauwen, net als in Winterswijk. De uil blijkt de kast ook de dagen daarna te blijven gebruiken. Een harde les voor ons kauwenpaar. Nog eenmaal kwamen ze ietwat beteuterd hun liefdesnest bekijken, met een laatste blik. Was daar toch nog niet ergens kauwenkuuk? Maar nee, volgend jaar beter.

Ondertussen in Winterswijk

Achter de takkenbos groeit het kuikentweetal in Winterswijk gestaag door. De vliegspieren worden al druk geoefend. Daarbij kwam nogal onverwacht een ei tevoorschijn, met een soort van eisprong, een ei dat blijkbaar al een hele tijd in de nestkom was blijven liggen. Weer een bewijs dat we met een nogal slordig ouderpaar te maken hebben? Slordig of niet, takkenzooi of niet, ze doen het toch lang niet slecht. Nog even en deze kauwtjes kiezen het luchtruim.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht