Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Einde kauwenbroedseizoen nabij

Frank van Groen, Ohoewerkgroep Nederland | vrijdag 31 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 627x

Het kan verkeren. In mijn vorige blog speculeerde ik nog op een spoedig positief broedresultaat. Afgelopen week leerde dat de kansen snel kunnen keren, en dat een kauwenkuikenleven aan een zijden draadje hangt.

De beslissing van een kerkuil een nieuwe roestplek te kiezen, de vastberadenheid waarmee deze vogel de gekozen plek verdedigde en de koelbloedigheid waarmee de uil de laatste overgebleven jonge kauw in de kast van Dongen liquideerde, het waren een paar spannende uurtjes afgelopen maandag en een dramatische ontknoping van het broedseizoen van ons paar kauwen in Dongen. Tegen wapens die kerkuilenklauwen heten, zijn oude noch jonge kauwen opgewassen. Hadden ze maar een muur van takken moeten bouwen, onze Dongense kauwen, net als in Winterswijk. De uil blijkt de kast ook de dagen daarna te blijven gebruiken. Een harde les voor ons kauwenpaar. Nog eenmaal kwamen ze ietwat beteuterd hun liefdesnest bekijken, met een laatste blik. Was daar toch nog niet ergens kauwenkuuk? Maar nee, volgend jaar beter.

Ondertussen in Winterswijk

Achter de takkenbos groeit het kuikentweetal in Winterswijk gestaag door. De vliegspieren worden al druk geoefend. Daarbij kwam nogal onverwacht een ei tevoorschijn, met een soort van eisprong, een ei dat blijkbaar al een hele tijd in de nestkom was blijven liggen. Weer een bewijs dat we met een nogal slordig ouderpaar te maken hebben? Slordig of niet, takkenzooi of niet, ze doen het toch lang niet slecht. Nog even en deze kauwtjes kiezen het luchtruim.


Ohoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Ohoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht