Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eieren na Pasen ? 😨

Mark Hessels | vrijdag 24 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 539x

Hoeveel blogs kun je schrijven over het langverwachte eerste ei ? Ik zal proberen een tipje van de sluier op te lichten van de dilemma’s waar een blogger zoal mee worstelt als het over het eerste ei gaat (en ook over het tweede eigenlijk en het derde…..)
Prooi-overdracht en paring; aanwijzingen voor het op komst zijnde eerste ei genoeg.

Eieren na Pasen ?

De titel roept gelijk al een angstbeeld op; ‘Oh nee ! Moeten we echt nog tot na Pasen wachten ?’ De stemming in het clubhuis zakt even in. Gelukkig duurt dat daar nooit al te lang.

Pasen valt dit jaar op 9 en 10 April en als het eerste ei inderdaad nog zo lang op zich zou laten wachten is daarmee ook het record van de baan dat ik in een eerder blog al voorspelde. Maar eieren na Pasen is natuurlijk vooral als uitdrukking bedoeld om aan te geven dat iets wel een beetje aan de late kant is. Maar is dat in dit geval dan ook zo ?

 

Het regent eieren in Nederland

Uit alle hoeken van Nederland komen de berichten binnen over kerkuilen die al volop met eieren in de weer zijn; sommigen zelfs al met jongen. Wat dat betreft klopte de voorspelling dat 2023 wel eens een vroeg jaar zou kunnen worden voor de kerkuilen in ieder geval wel aardig. Wat ook lijkt te gaan kloppen is dat er weer grote legsels op komst zijn. Ik heb al de nodige beelden met 5, 6, 7 eieren gezien en die zijn waarschijnlijk nog niet eens klaar met leggen.

 

Maar hoe zit het hier dan ?

Tja, daar komt het eerste dilemma van de blogger om de hoek. Kijk, als blogger wil je natuurlijk liefst niet met oud nieuws komen. En je schrijft je blog meestal 1-2 dagen van te voren, dus als je ook maar een beetje signalen ziet dat het eerste ei er wel eens aan zou kunnen komen dan schrijf je er toch alvast maar een stukje over. En de signalen zijn in (en buiten) onze kast natuurlijk al een tijdje volop aanwezig. Alle eierwekkers staan op scherp, maar ja een ei is pas het eerste ei nadat het gelegd is. De grafiek in het laatste blog van Bernice is wat mij betreft het duidelijkste signaal dat het ei nu echt in de maak is, maar ook het gedrag van de 2 aanstaande ouders laat ook niet veel meer te raden over.

 

Maar noem nou eens gewoon een datum ….

Ja, daar komt mijn tweede dilemma om de hoek. Trouwe lezers en kijkers weten inmiddels wel dat ik een apart lijntje heb met onze 2 hoofdrolspelers en in vertrouwen hebben ze mij verteld hoe hun planning er voor dit jaar uitziet. Ik heb alleen wel moeten beloven dat ik het voor me zou houden en hoe graag ik jullie ook uit de spanning zou willen verlossen, ik mag er niet veel meer over zeggen.

Zij hebben wel grote plannen voor dit jaar en hebben zelfs al namen bedacht voor het kroost dit jaar. Zolang ze nog in het ei zitten willen ze ze gewoon ‘E’ noemen en dan met het nummer erachter van de volgorde waarin ze gelegd zijn en voor de kuikens krijgen ze weer allemaal een andere naam. Daar denken ze voorlopig nog om ze allemaal ‘K’ te noemen en dan met het nummer erachter van de volgorde waarin ze uitgekomen zijn. Maar het zijn allemaal nog maar wat eerste ideeën, pin me er niet op vast als ze straks toch weer iets anders kiezen.

 

Nou E1, zet ‘m op. Je moet gewoon die tunnel waar je nu in zit helemaal tot het eind volgen. Alle afslagen naar links en rechts negeren en pas door dat laatste gat heen gaan als je schaal helemaal uitgehard is. Goede reis en tot gauw.

En nog een toegift die eigenlijk bij het blog over de voorraadkast hoorde. Zo ziet de voorraadkast van M er dus van bovenaf uit. Voor meer details zie mijn vorige blog (Oehoes als buren en de voorraadkast van M).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs