Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eieren!

Jennifer Romeijn | donderdag 15 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1067x

Het is zover: ons koolmeesvrouwtje heeft haar eerste ei van seizoen 2021 gelegd! We hebben er even op moeten wachten en we werden een paar keer ‘gefopt’ door de vogels, maar nu is het eieren leggen dan toch echt begonnen. Hoeveel eieren zou het nest in totaal gaan tellen?

Legperiode

Koolmezen leggen meestal vier tot twaalf eieren per nest, gemiddeld zijn dit acht à negen eieren. Gedurende de legperiode legt het koolmeesvrouwtje één ei per dag. Dit doet ze ’s ochtends, waarna ze de eieren toedekt en eropuit gaat. Het kan zijn dat ze een keer een dagje overslaat, bijvoorbeeld als de temperatuur opeens weer daalt. Als ze vindt dat het nestje vol genoeg is zal ze stoppen met eieren leggen en gaan broeden, op deze manier komen de eieren op ongeveer hetzelfde moment uit. Na een broedtijd van twee weken hopen we vervolgens de eerste snaveltjes te kunnen zien…

 

Waarom eieren?

Maar waarom legt een koolmees eieren? De reden hierachter is eigenlijk heel simpel. Een koolmees moet namelijk kunnen vliegen. Stel je eens voor dat zo’n vogel, net als een zoogdier, al haar kuikens bij zich zou moeten dragen, dan komt ze niet meer van de grond! De kans dat ze dan door een roofdier gevangen wordt, wordt dan wel erg groot… De eieren een voor een leggen en knus in een nestje uitbroeden is dus veiliger.

 

Ons nestje

Terug naar ons nestje, daar zijn we tenslotte het meest benieuwd naar ;). Op het moment dat ik deze blog schrijf, woensdagmiddag, liggen er twee eieren in het nest. Het eerste ei werd gelegd op 13 april om 6.51 uur, het tweede ei volgde een dag later om 6.56 uur. Hopelijk staat de teller als deze blog verschijnt inmiddels op drie eieren.

Op de zwart-wit beelden van de binnencamera lijken de eieren grijzig, maar in werkelijkheid zijn koolmeeseieren wit met rode vlekjes. Wil je de komende dagen meekijken als mevrouw koolmees haar eieren legt? Zorg dan dat je om iets voor 7 uur ’s ochtends klaar zit. Zoals Bernice in haar blog schreef: als mevrouw koolmees stil blijft zitten en met haar staart heen en weer beweegt wordt het volgende ei gelegd. Veel plezier met kijken iedereen!

Mevrouw koolmees met haar twee eieren

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs