Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Timing is everything

Bernice Sepers | woensdag 7 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 661x

Wat zou het leuk zijn geweest hé? Het eerste koolmezenei van dit seizoen tijdens het paasweekend. Het heeft niet zo mogen zijn en dat is jammer voor ons, maar het is eigenlijk heel slim van onze koolmezen om te wachten.

Legt ze of legt ze niet?

Ik keek dinsdagochtend nog even naar onze koolmeesvrouw terwijl ze wakker werd. Zou er een eitje onder haar liggen of zou ze net een ei gaan leggen? Het is zaak om ’s ochtends te kijken, omdat koolmeesvrouwen hun eieren ’s ochtends leggen en daarna onder haren bedekken. Een nest kan er dus leeg uitzien, terwijl er stiekem toch een eitje ligt. De vrouw werd rustig wakker, poetste haar veren en ordende het nest. Het zag er niet naar uit dat ze een ei aan het leggen was, want dan zou ze stil moeten zitten met een op en neer bewegende staart. Toen ze even later uit de nestkom kwam, zag ik ook geen eitje liggen. Dit is ook te zien op de afbeelding onderaan deze tekst. Helaas, we moeten nog even geduld hebben.

 

Een slimme zet

Alhoewel, helaas… Het is eigenlijk hartstikke goed dat onze koolmezen nog even wachten. Zoals u allemaal wel heeft gemerkt, passen de huidige weersomstandigheden niet bij de lente. Het sneeuwt, het vriest bijna, brrrr…. De koolmezen hebben het nu wat zwaarder dan normaal, dus ze kunnen hun energie beter stoppen in het vinden van voedsel en in zichzelf warmhouden dan in het leggen van eieren. Daarnaast zou het erg veel energie kosten om de eieren (en later de jongen) warm te houden in deze weersomstandigheden. Ten slotte is het goed om te wachten op warmer weer, zodat er straks voldoende insecten zijn om de broedende vrouw en later de jongen mee voeren. U kunt zich voorstellen dat alles met deze kou iets langzamer gaat, ook de ontwikkeling van insecten. Slimme dieren dus, die koolmezen!

 

Klaar voor de start…

Alles wijst erop dat onze koolmeesvrouw klaar is om met de eileg te beginnen zodra de weersomstandigheden dit toelaten. Het nest is helemaal af, want er ligt genoeg haar in en er is een duidelijke nestkom te zien. Als het weer beter wordt, zou het dan ook ineens heel hard kunnen gaan… Of zou mevrouw geen geduld meer hebben en vandaag of morgen toch ineens een ei gaan leggen? We gaan het zien!

Een nu nog lege nestkom.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs