Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ei!

Mars Gremmen | dinsdag 12 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 979x

Een onverwachte verrassing op de maandagavond! Mevrouw Lepel zat opvallend onrustig op het nest. Dat viel ook op in de chat, het lepelaarclubhuis.
Het eerste BDL-lepelaarsei! Op de headerfoto zie je het precieze moment van uitpersen. Maandag 11 maart, 19:35.

Waar even later met enige onzekerheid een eerste ei werd gemeld. Opvallend vroeg. De lepelaarbloggers hadden nog niet eens een vreugdevol ei-blog klaar staan! (Ze zitten zich momenteel het hoofd te breken of ze nú al beschuit met muisjes mogen smeren, of dat ze moeten wachten tot het ei is uitgekomen.)

Op serieuze toon: lepelaars hebben één legsel per jaar. Meestal vier eieren waar ze zo'n vijfentwintig dagen op gaan zitten broeden. De eieren komen gelijktijdig uit. Meestal wordt er maar een jong groot. In De Liede is het broedsucces echter groter; per nest vliegen er gemiddeld bijna drie jongen uit.

Edit 14-03-19: mijn informatie klopte niet. De eieren komen niét gelijktijdig uit. Dit schrijft Camilla Dreef in haar blog Broedbiologie lepelaars: 'Lepelaars beginnen in de regel met broeden vanaf het eerste of tweede ei. Dat betekent dat de eieren niet gelijk uitkomen en dat er verschillen in groottes zal zijn tussen de kuikens.' 

OPLETTEN GEBLAZEN

We gaan de vogels extra scherp in de gaten houden. Wanneer komt het tweede ei? Hoeveel tijd zit er tussen het derde en het vierde? Wanneer kan het vrouwtje gerustgesteld — of misschien wel stomverbaasd over wat haar allemaal overkomt — op een nest met vier eieren gaan zitten broeden?

Dat kunnen we allemaal gewoon live vanuit de huiskamer/het kantoor/de treincoupé/de Albert Heijn bekijken. We zijn een bevoorrecht stelletje Nederlanders! Of planeetbewoners, om het wat breder te trekken.

Nu maar hopen dat er straks géén van zomervakantie terugkerende koekoek langskomt die het ei uit het nest gooit. En er zelf snel eentje in legt. Moment, ik krijg net in m'n oortje door dat dat complete lariekoek is. Waarvoor mijn excuses.

De eerste blik op (een gedeelte van) het ei bij daglicht. Dinsdag 12 maart.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs