Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Broedbiologie lepelaars 

Camilla Dreef | donderdag 14 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1030x

In het lepelaarnest liggen na gisteravond 2 eieren. Tijd om wat te vertellen over hun broedbiologie.
Twee eieren in beeld, gezien door Mars Gremmen.

Eieren

De eieren van lepelaars zijn wit en een beetje langwerpig. Meestal leggen ze 3 tot 4 eieren. Soms worden er ook nesten van 6-7 eieren gevonden, maar dan zijn er vermoedelijk extra eieren van een andere vrouw bijgelegd.
 
De eieren worden met tussenpozen van 2-3 dagen gelegd. Zo werd ons eerste ei op 11 maart gelegd (zie filmpje) en vannacht het tweede ei, precies 2 dagen later (zie filmpje). Om 19.21 uur begon onze vrouw te persen, maar we moesten nog even geduld hebben voordat we de eieren konden zien. Het paar heeft de afgelopen dagen de nestrand verhoogd, waardoor het lastig is om in het nest te kijken en het stammetje ervoor helpt ook niet. Maar het is Mars gelukt een screenshot van beide eieren te maken! 

Broeden

De eieren komen na ongeveer 24 dagen uit. Lepelaars beginnen in de regel met broeden vanaf het eerste of tweede ei. Dat betekent dat de eieren niet tegelijkertijd uitkomen en dat er verschil in grootte zal zijn tussen de kuikens.
 
Daarentegen zijn er ook situaties waarbij de kuikens allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. Bij de nesten die ik de afgelopen 3 jaar heb gevolgd, zie ik meestal geen grote verschillen in formaat tussen de kuikens. Ze lijken allemaal ongeveer even oud, misschien een paar dagen verschil. Ik ben dus zelf ook erg benieuwd wanneer ze uitkomen. Vanaf begin april is het in ieder geval goed opletten of we het eerste snaveltje kunnen waarnemen.  
 
Verder broeden beide oudervogels. Ook op de beelden zien we mooi hoe man en vrouw elkaar afwisselen en tussendoor wordt er nog volop gepaard.
 
Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Nesten van lepelaars op de Oosterkwelder, Schiermonnikoog.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs