Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eendjes voeren

Johan Arts | donderdag 7 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 838x

Bij menig vijver zie je ze: mensen die - met alle goede bedoelingen- eenden en andere vogels brood en andere lekkernijen voeren. Goed bedoeld, maar is dit ook echt goed?

Lekker vinden ze het! De eenden en zwanen die hun lekkere broodkorstje toegeworpen krijgen tijdens hun zwemtocht in de vijver. Veel brood vaak, want de goedbedoelende broodverstrekker wil ook niet dat zijn gevederde vrienden tekort gedaan worden. Maar is dit nou wel echt een goed idee?

Alle dieren in een bepaald deel van de natuur maken deel uit van een ecosysteem. Laten we zeggen dat dit een mooi woord is voor een leefgemeenschap waar eigenlijk alles voor een goed leven van nature aanwezig is. Alle dieren en planten maken deel uit van de voedselketen, wat je kunt zien als eten en gegeten worden. In de vrije natuur, dus bijvoorbeeld in de vijver, vindt de eend dan ook voldoende proviand, onder andere bestaande uit waterplanten, zaden, kleine insecten, zelfs kleine visjes. Zelf zijn ze overigens een smakelijke hap voor de vos. Eten en gegeten worden..........

Goed, waarom geen brood?

Brood bevat een veel te hoog zoutgehalte voor eenden en andere in het wild levende dieren. Daarnaast blijft het brood dat níet gegeten wordt achter, het verschimmelt, het trekt minder gewenste dieren aan, waaronder ratten.

Mocht je toch eendjes willen voeren, geef ze dan mais of haver. Dat is veel beter en ook daarvoor zijn ze je echt dankbaar!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs