Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Twee kuikens en een ei..

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Een.. Twee... Drie?

Bart Franken | zaterdag 23 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 106x

Twee kleine kuukjes, zaten in een kast. Eventjes waren deze twee kleine, hulpeloze uilskuikens alleen. Tenminste? Waren ze alleen? Of zat er in het ei toch nog een derde broertje of zusje?

In de chat zag ik deze ochtend de speculaties voorbij komen. Zou het derde ei al uitgekomen zijn? We kregen verschillende keren meldingen binnen dat een derde kuiken gezien zou zijn.

Ligt daar nu een eierschaal? Hebben we nu twee of drie kuikens? Weer een voedering: Even kijken. Zag ik daar nu een derde kuiken of niet? De wens lijkt de vader van de gedachte.

Het bleef heel lang spannend en iedereen keek mee om als eerste het nieuws te kunnen bevestigen, ook achter de schermen bij de vrijwilligers van Beleef de Lente werd het goed in de gaten gehouden. Ik geniet altijd weer van al dat enthousiasme en keek gedurende de dag een paar keer mee. En tja, dan word je er toch een beetje in gezogen. Uiteindelijk kwam het verlossende antwoord.

What's in a name?

Ondertussen zagen onervaren kijkers in de chat ook namen voorbij komen die wat uitleg behoeven. Even terug in de tijd: Bij de Bosuilen houden we wel van een beetje nostalgie / traditie. 

Kuukeen, Biskuuk en Dreikük zijn namen voor de Bosuilkuikens die terug gaan tot in de beginjaren van de Bosuil bij Beleef de Lente, toen we op zoek gingen naar namen voor onze kuikens. Vaste kijkers van het eerste uur kunnen zich deze namen nog wel herinneren. Deze namen zijn altijd een beetje blijven hangen. Speciaal voor de vaste kijkers van het eerste uur, nog even een korte terugblik:

En dat is één...

Sienna had al de eer om Kuukeen (Kuuk komt van kuiken) te mogen verwelkomen. Het geweldige nieuws over de komst van Kuukeen is hier terug te lezen. Kuuk nummer één, Kuukeen, was een gemakkelijke naam en lag al snel op de plank.

Welkom Biskuuk!

Voor mensen met enige kennis van de oude Latijnse taal, is ook deze niet heel ingewikkeld. . Bis is vrij vertaald uit het Latijn “tweemaal” of “twee”, dus het tweede kuiken. Biskuuk is daarnaast een analoog afgeleid van “biskwiet” (Biscuit, frans voor dubbel gebakken, zie ook beschuit). Toen de beschuit met muisjes op tafel kwam bij onze Bosuilen, was deze naam al snel gekozen.

Welkom / Wilkommen Dreikük!

Tja, en als je dan drie kuikens hebt, hoe noem je dan de derde? In de verkiezing voor die naam werd toendertijd gekozen voor een Duitse tongval, omdat de kuikens zo dicht tegen de Nederlands-Duitse grens geboren werden. Een verwijzing naar het besef dat het goed mogelijk is dat deze kuikens ook nog wel eens in de Duitse natuur een nieuwe plek zouden kunnen gaan vinden na het uitvliegen.

Dreikük is dus ook dit jaar weer een feit. Het derde kuiken is officieel bevestigd door deze beelden, prachtig samengevat in een clipje door Emil. 

Talenknobbels en wensen

Ook voor een vierde en vijfde kuiken liggen al jaren namen op de plank. Helaas is het tot nu toe nog niet van een groot legsel gekomen bij de Bosuil. Gemiddeld leggen Bosuilen tussen de 2 tot 4 eieren in één legsel per jaar. Maar dit kan wel uitlopen tot excessen van wel 7 eieren in één legsel. Dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt, maar het zou wel gaaf zijn. Maar de namen "Kuukquat" (naar het Latijn/Frans, Quat-re: Vier) en "Pjatkuuk" (Pjat betekent in de Russische taal Vijf). Verder dan vijf zijn we eigenlijk nooit gekomen. Maar wie weet, komt er ooit nog zo'n seizoen bij Beleef de Lente...

Oya lélé! Ik voel me plots weer zo...

Maar los van deze “eretitels”, hebben we het in de praktijk nu over K1, K2 en… K3! (Kuiken 1, Kuiken 2 en Kuiken 3). Dit zullen jullie ook voorbij zien komen in onze blogs en bij de clips. Helaas voor hen die heimwee hebben naar het verleden. K1, K2 en K3 Een praktische en duidelijke benaming voor iedereen, ook voor de kijkers die nog niet zo lang Beleef de Lente volgen en misschien ook niet in de chat meelezen.

Uiteraard, toen K3 vanmiddag geboren werd en de meldingen bij ons binnen kwamen, begonnen meteen weer de Belgisch-Nederlandse kinderliedjes door het hoofd te dansen. Maar dat had misschien ook wel te maken met de feeststemming waar we in zitten, want de eerste drie kuikens van Beleef de Lente zijn er en ze zitten in de kast van onze Bosuilen! De natuur is betoverend! Daar hoef je geen tovenaar of fee voor te zijn, het gebeurt gewoon allemaal hier bij de webcams van Beleef de Lente. En kijk dat snoetje nou…

Geniet van de mooie momenten die nu allemaal gaan volgen!

~ Bart

 

P.S.: Dit blog is een shoutout naar Ronald en Leo, twee ex-vrijwilligers van ons Bosuilen team die deze naamverkiezingen nog wel kunnen herinneren. Heren, mochten jullie dit lezen, groetjes van ons team!

 

Kijk dat snoetje nou.. Zo onder moeders veren.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs