Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Beschuit met muisjes

Sienna Obdeijn | dinsdag 19 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x

Zoals Engbert al schreef in zijn blog, werd het spannend. Meneer Bosuil zorgde voor een voorraad muizen en mevrouw Bosuil tokkelde tegen haar eieren. En daar was 'ie dan, Kuukeen uit het ei!
Duidelijke barst in het ei! (Screenshot 18 maart 2024 13:48 uur)

Het was spannend gisteren. In de middag was al een flinke barst gezien in het ei en gisteravond zagen we al een halve eierschaal liggen, wat er op duidt dat het ei uitgekomen moet zijn. Maar het duurde nog even voor mevrouw Bosuil het kuiken aan ons wilde laten zien. Vannacht liet mevrouw Bosuil het kuiken dan toch even zien. In het filmpje van Emil zijn de eerste beelden van Kuukeen te bewonderen.

Gereedschap?

Uit een ei kruipen kost onwijs veel energie, dus logisch dat mevrouw Bosuil direct klaar staat met een stukje muis. Kuikens worden niet geholpen om uit het ei te kruipen, dit doen zij helemaal zelf. Het ei wordt helaas niet geleverd met gereedschap als een pikhouweel of een beitel, maar gelukkig heeft Moeder Natuur hier iets op bedacht. Het kuiken heeft een zogenaamde ei-tand. Deze ei-tand bestaat uit calcium, is erg hard en zit op de punt van de snavel. Hiermee kan het kuiken de luchtkamer aanpikken, waardoor de longen zich met zuurstof kunnen vullen. Vervolgens maakt het kuiken met de eitand een klein gaatje in de eierschaal en wordt het eerste contact met de buitenlucht gemaakt. Dit kost veel energie, dus met veel tussenpauzes maakt het kuiken het gat in de eierschaal steeds groter. De ei-tand zal tijdens dit proces slijten, maar na het uitkomen heeft het kuiken deze niet meer nodig.

Rekken en strekken

Uiteindelijk zal het kuiken zich proberen te strekken en met schouders en poten tegen de schaal te duwen, waardoor het ei zal breken. Mevrouw Bosuil als kersverse trotse moeder staat dan direct klaar om het kuiken te verwelkomen in de wereld met het eerste muizenmaaltje. Het kuiken zal zelf nog even moeten wachten tot hij de wereld echt kan zien. Net als vele andere nestblijvers is het bosuilkuiken blind wanneer hij uit het ei kruipt. Na ongeveer tien dagen zullen de ogen opengaan. Geen grote ramp natuurlijk, hij zal toch nog niet door het gat naar buiten kunnen kijken.

Kuuktwee en Kuukdrie?

Voor nu wordt Kuukeen warm gehouden onder het verenkleed van mevrouw Bosuil. En laten we natuurlijk niet vergeten dat er nog twee eieren zijn, zouden die vandaag uitkomen? Laten we hopen dat mevrouw Bosuil ons mee laat genieten en haar kroost laat zien. 

- Sienna


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs