Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een ring voor de eeuwigheid

Bart Franken | donderdag 11 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 132x

Vandaag ontvingen de uilskuikens een ring. Na het uitvliegen gaat ieder kuiken zijn eigen weg. Maar ze zijn nu voor altijd verbonden aan elkaar en aan de kast waar ze geboren zijn. In dit blog een klein verslag van het ringen.

Een ring... geen begin en geen eind. Symbool voor de eeuwigheid. Zoals trouwringen bij ons een symbool zijn voor eeuwigdurende verbondenheid, zo zijn deze vogels nu ook voor altijd met elkaar verbonden. We hebben ook van alles vastgelegd van deze kuikens, zoals Sienna al schreef in deze blog.

Live uitzending

Tijdens de live uitzending keken meer dan 3000 mensen mee hoe de kuikens eventjes uit de kast gingen en de buitenwereld mochten ervaren. Uiteraard doen de vakkundige ringers van de "Roofvogelwacht Roerstreek" alles met beleid en veel respect voor de vogels. Daarom hielden we de webcams gewoon aan.

Helaas was er vervolgens niet veel te zien voor het publiek, het ringen gebeurt op de grond. De ringen worden zo gezet dat de vogels er later geen last van hebben. Het wegen en meten gebeurt met grote zorgvuldigheid. De kuikens zijn niet langer uit de kast dan nodig. Maar uiteraard maakt het ringen grote indruk op ze. Zorgvuldig werden onze opgeschrikte uilskuikens teruggeplaatst. Grote hulde aan deze mensen die zo hun best doen (ze begonnen wat later omdat de eigenaar Jan ze verwent met lekkere Limburgse vlaai).

Voor iedereen die benieuwd is naar hoe het er op de grond aan toe gaat, heeft onze clipmaker Emil alles voor jullie gefilmd en er een clipje van gemaakt. Dat vind je door hier te klikken.

Laat me u voorstellen

Nu we de kuikens iets beter kennen en ze een ring hebben gehad, heb ik de eer om onze kuikens opnieuw aan jullie voor te stellen.

Kuiken nr. 1 (24 dagen oud)
Het oudste kuiken gaat vanaf nu door het leven als: 6.204.146 - rechts.
De vleugellengte: 141 mm
Het gewicht: 324 gram

Kuiken nr. 2 (22 dagen oud)
Deze heeft nummertje 6.204.145 - links
De vleugellengte: 125 mm
Het gewicht: 283 gram

Kuiken nr. 3 (20 dagen oud)
Deze ontving ringnummertje 6.204.144 - rechts
De vleugellengte: 113 mm
Het gewicht: 266 gram

Conclusie. Drie mooie jonge kuikens. Alle kuikens zijn gecontroleerd op afwijkingen en/of bijzonderheden. De ringers hebben niks aangetroffen, de kuikens lijken ogenschijnlijk gezond.

Tot in de eeuwigheid?

Even terug naar de titel van deze blog. Een ring tot in de eeuwigheid? Nou, zo voelt het wel een beetje. We kregen namelijk te horen van de ringers dat er waarschijnlijk pas één keer een bosuil teruggemeld is die als kuiken in deze kast geringd is. Na het uitvliegen, zijn ze in al die jaren dus ook echt voorgoed uit beeld verdwenen. Waarheen? Dat zullen we wellicht wel nooit weten...

Geniet nog even van onze kuikens! Ze worden zo snel groot...

~ Bart

een van de ringers klimt naar boven om de kleintjes te haken,

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs