Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vogel-ID

Sienna Obdeijn | dinsdag 9 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 107x

Gisteren waren de kuikens voor het eerst een dag alleen thuis. Inmiddels zit mevrouw Bosuil weer bij haar kroost in de kast. Ondanks de camera's leven de kuikens nog redelijk anoniem, maar daar komt verandering in.

ID-kaart

Tijdens de eerste weken van 'onze' kuikens kunnen we hen live volgen via de camera's van Beleef de Lente. Wanneer de kuikens uitvliegen, zal dit niet meer makkelijk gaan. Gelukkig is daar iets op bedacht, een vogelring. Aankomende donderdag zullen de kuikens rond 17:00 uur de kast eventjes verlaten, om geringd te worden. Met deze ring kan de rest van hun levens de identiteit achterhaald worden. Een ID-kaart voor vogels als het ware.

Informatie voor de toekomst

De bosuilkast hangt op zo'n 6 meter hoogte in de boom, dus er zal een behoorlijke ladder tegen de boom gezet worden. De ringer klimt dan naar boven om de kuikens uit de kast te halen en mee te nemen naar beneden. De kuikens zullen gewogen worden, de vleugellengte wordt gemeten en er wordt gecheckt op eventuele bijzonderheden. Daarnaast wordt het geboortejaar en -plaats genoteerd en uiteraard krijgen de kuikens ieders een ring. Al deze informatie wordt ingevoerd in een database.

Helaas zal het geslacht van de kuikens niet bepaald kunnen worden tijdens het ringen. Dit is bij bosuilen helaas erg lastig. Maar misschien komen we er in de toekomst achter wanneer één van de kuikens zelf een nest heeft en dan de ring wordt afgelezen. Het ringen van de kuikens geeft ons dus eigenlijk informatie voor de toekomst.

Nadat alle informatie is verzameld, worden de kuikens weer teruggezet in de kast. Grote kans dat zij dan even moeten bijkomen van de schrik. Verder zullen de kuikens weinig last hebben van het hele avontuur of van de ring zelf.

Dus, schrik niet als je toevallig donderdagmiddag rond 17:00 uur een lege kast ziet, ze komen snel weer terug. 

- Sienna


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs