Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een memorabel seizoen met verbluffend kijkersrecord

Louis van Oort | donderdag 30 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 759x

Seizoen 2020 van Beleef de Lente gaat de boeken in als ‘zeer memorabel’. En nee, dat zeg ik heus niet ieder jaar direct na afloop. Ieder seizoen heeft memorabele momenten, maar echt: Beleef de Lente 2020 zullen we niet licht vergeten, en beslist niet alleen vanwege het c-woord.

Verpulvering record

Het meest in het oog springt dit jaar de totale verpulvering van het bezoekersrecord. Stond het hoogste aantal unieke bezoekers in één seizoen tot nu toe op 1,1 miljoen, in 2020 stokte de teller pas bij 1,8 miljoen!!  Dat betekent dat zo’n beetje 1 op de 9 Nederlanders dit jaar wel eens naar de vogels van  www.beleefdelente.nl heeft gekeken. En waarschijnlijk nog veel meer, want het adres van een instelling – bijvoorbeeld een school – telt maar als één unieke bezoeker, terwijl we weten dat juist dit seizoen Beleef de Lente ongekend populair was bij leerlingen van basisscholen en hun leerkrachten.  

De vogels van Beleef de Lente, en dan met name de ooievaars, kunnen altijd wel rekenen op veel aandacht van kinderen, maar deze keer was die belangstelling werkelijk overstelpend. Oorzaak: aandacht voor Beleef de Lente in Nieuwsbegrip, dat wekelijks actuele lessen biedt aan basisschoolleerlingen voor onder meer begrijpend lezen en woordenschat. Hierdoor konden we vanaf dag één (1 maart) rekenen op zeer hoge bezoekersaantallen. Dus nog vóór Nederland min of meer op slot ging vanwege de covid-19-pandemie (15 maart).

 

Online vogelcursussen

Toen de coronacrisis zich in volle hevigheid ontplooide, was er ook voor Beleef de Lente geen houden meer aan. Vogelen is de laatste jaren sowieso al hip en nu we vrijwel allemaal noodgedwongen thuis moesten blijven, werd het vogels kijken werkelijk massaal omarmd. De aanmeldingspagina voor online vogelcursussen van Vogelbescherming vertoont nu nog brandplekken van het spervuur aan aanmeldingen in die eerste weken. En voor wie direct 24/7 live vogels wilde kijken en daar talloze blogs, clips, vlogs en FAQ’s met uitleg bij wilde krijgen, was bij ons uiteraard aan het goede adres. Dat heeft zich uiteindelijk dus vertaald in dit bizarre record van 1,8 miljoen unieke bezoekers.

Die bezoekers, waaronder ook talloze kijkers uit het buitenland, werden in hun zucht naar vogels kijken vanaf het allereerst begin op hun wenken bediend. Mevrouw bosuil had namelijk in de week voordat we live gingen al twee eieren gelegd en ook bij soorten als slechtvalk, ooievaar en steenuil was al van alles te zien. Een dikke hit was meteen de camera bij de bosvijver, die we dit jaar voor het eerst hebben. De fraaie, bijna tropisch aandoende setting, maar vooral het verbluffende palet aan soorten zorgde voor enorm enthousiasme bij alle soorten bezoekers van Beleef de Lente. Menigeen zette deze camera standaard de hele dag aan; velen zelfs op hun smart-tv (of via de Chromecast). Voor hen zal het extra afkicken worden, maar we hebben goede hoop op terugkeer in 2021!

 

Succes en drama

Andere succesnummers dit jaar waren de nieuwe locatie van de kerkuilen (de hooiberg in Woold), de torenvalken in Drenthe en het merelpaar op de koeienkop. Dit laatste stel zorgde naast succesvolle nesten voor wekenlange dramatiek. Na twee nesten met vier jongen te hebben grootgebracht, werd de man van het stel doorgereden op het moment dat er vier eieren van de derde (!) leg in het nest lagen. Mevrouw merel broedde weliswaar onverstoorbaar door en alle eieren kwamen uit , maar dit  leek verder een kansloze zaak. Niet te doen in je eentje: al die bekjes constant van voedsel voorzien, zelf eten en de jongen ook nog eens niet te lang alleen te laten omdat ze anders te veel af zouden koelen. Uiteindelijk wist ze tóch één jong groot te brengen; een waarlijk heroïsche prestatie.

Zo mogelijk nog dramatischer ging het eraan toen bij het nest dat we aan het begin van het seizoen nog van de afbeelding Zeearend voorzagen. Het voert te ver om dat hier nog eens uitgebreid te bespreken (kijk daarvoor de clip met het seizoensoverzicht), maar het mondde uit in een nest vol nijlganskuikens die uiteindelijk - hoe klein ze ook waren - allemaal uit een 15 meter hoge boom sprongen. Het was misschien wel hét hoogtepunt van Beleef de Lente 2020.

 

Liefst 66 eieren

Bij de twaalf soorten die we volgden, was nog veel meer dramatiek te beleven (denk aan de steenmarter die toesloeg bij de kauwen) maar de mooie momenten voerden toch de boventoon.

Voor het oog van de camera werden liefst 66 eieren gelegd. Daarvan kwamen er 47 uit, terwijl uiteindelijk 37 jongen uitvlogen. Ieder ei en ieder jong had zijn eigen verhaal. Zoals gezegd: Beleef de Lente kende een zeer memorabele editie. Maar het zijn toch altijd weer die verhalen die elk seizoen memorabel maken. Heb ik het toch weer gezegd….

 

Louis van Oort

PS  Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland komt mede tot stand dankzij Luc Enting, AanZee en JetStream. En natuurlijk de kolossale inspanningen van meer dan 80 vrijwilligers (clipmakers, bloggers en moderators), die bijna een half jaar in touw zijn geweest. Letterlijk dag en nacht.

Die inspanningen verdienen mijns inzien een dikke beloning, zodat we door kunnen gaan met dit webcamproject, dat in de afgelopen 14 seizoenen een waar instituut is geworden. Help je ook een Tikkie mee om seizoen 15 mogelijk te maken?

De jonge nijlganzen springen uit het nest. Misschien wel hét hoogtepunt van BDL 2020. Clipmaker: Sam Reitsma


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs