Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ei beweegt. - screenshot

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Een kuiken in een eiscape room!

Bart Franken | dinsdag 12 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 986x

De tijd tikt! Vanmiddag schudde de chat bij de bosuil op zijn grondvesten toen men dacht het te horen... en te zien... was het een fata morgana? Nee! Het bleek echt zo te zijn! Nu wordt het dus echt spannend...

Na uren van turen en bakken vol “valse” meldingen (ja, op een gegeven moment gaan mensen toch dingen horen en zien die er niet zijn) bleek het vanmiddag toch écht zo te zijn. Het ei maakt geluid én het beweegt!

Fata morgana of toch niet?

In de laatste fase van de ontwikkeling van het ei is het kuiken zo goed als volgroeid en breekt met het snaveltje door het luchtzakje heen. Je zou dit de eerste fase van de geboorte van het kuiken kunnen noemen. Doordat het kuiken het luchtzakje in het ei met de snavel heeft bereikt, kan het adem halen. Als reactie op het adem halen, gaat het kuiken bewegingen maken. Maar het kuiken kan daardoor ook gaan piepen. Veel kijkers weten dat al en zitten al dagen zich vele uren blind te staren op die webcams. “Is dat een barst in het ei?”… “Zag ik het ei nou bewegen?”…”piept de kast van de wind of piept het ei?”. We kregen vele meldingen binnen en in de chat werd al druk gespeculeerd. En na het harde werk van clipmaker Emil (veel lof voor Emil, hij controleert alle beelden na een melding of er inderdaad iets te zien is!) bleek vandaag toch inderdaad dat het kuiken piept en beweegt. Bekijk het clipje van het piepen hier en het bewegen hier.

De laatste momenten van de ei-fase

Nu wordt het dus echt spannend, want er komen veel vragen op:

- Wanneer komt het ei uit?
- Lukt het kuiken het om uit te breken? Is het daar sterk genoeg voor?
- Hoe gaan de ouders reageren?
- Is er genoeg voedsel?

Het ei is nu een escape room voor het kuiken geworden. De tijd tikt. Het luchtzakje gaat niet eeuwig mee, het kuiken blijft groeien. Het kuiken moet er uit! Maar de pootjes en snavel zijn nog veel te zwak en te zacht. Gelukkig heeft het kuiken de ei-tand op de snavel en sterke spieren in de nek die samen gaan trekken als het kuiken in het ei volgroeid is. Dit moet er voor zorgen dat het kuiken door de eierschaal heen gaat breken. Meer daarover legt Sharon uit in haar blog, klik hier.

Goed blijven kijken dus!

Eerst een deukje en scheurtje in de schaal, wat steeds verder scheurt totdat de eierschaal uiteindelijk breekt en het kuiken bevrijd is. Zien we al scheurtjes? Stukjes schaal? Aangemoedigd door de riedeltjes van Vrouw Bosuil zet het kuiken zich schrap. We kijken vol spanning toe of het kuiken op tijd uit zijn ei-scape room gaat breken. Zet 'em op kuuk!

 

Bart


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs