Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een kort seizoen

Jennifer Romeijn | donderdag 11 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 196x

Na de blijdschap van vorige week heeft het koolmezenverhaal nu een treurige wending genomen: vrouw koolmees wordt vermist en het nest wordt als verloren beschouwd.

Vermist

Vrouw koolmees is op maandag 8 mei om 14.37 uur voor het laatst gezien. Toen vertrok ze uit de nestkast en sindsdien wordt ze vermist. Eieren kunnen, wanneer het broeden gestart is, maximaal twee uur onbebroed blijven. Daarna koelen ze te ver af. Die twee uur zijn inmiddels ruimschoots voorbij, waardoor het nest verloren is. De eieren gaan jammer genoeg niet meer uitkomen.

De eigenaar van de tuin waar de nestkast hangt meldde dat er al een paar dagen een sperwer actief was in de tuin. Mogelijk is onze vrouw koolmees dus slachtoffer van de sperwer geworden… We kunnen nu alleen maar afwachten of er nog iets met deze nestkast gaat gebeuren, maar we verwachten eigenlijk van niet. Het lege nest biedt een erg treurige aanblik.

 

Een kort seizoen

We hadden dit jaar helaas een wat bobbelig, kort koolmezenseizoen. Toen de camera’s eind maart aan gingen, hadden we al een slaper in de kast. Toch hadden de koolmezen geen haast om een nest te bouwen, dat had waarschijnlijk te maken met de koude nachttemperaturen. Half april was er opeens tóch activiteit: de koolmezen hadden plotseling haast gekregen en hebben in een paar dagen tijd een nest gebouwd. Dat vond ik zelf erg leuk om te zien, de koolmezen vlogen af en aan met nestmateriaal, dat soms zelfs te groot was om het nest ingevlogen te worden (zie bijvoorbeeld deze en deze clip!)

Hierna volgde al snel het eerste ei, wat direct daarna ook weer weggehaald werd… Vreemd. Hierna heeft vrouw koolmees nog vijf eieren in het nest gelegd (clip) en is ze keurig volgens het boekje gaan broeden. En nu zijn meneer en mevrouw koolmees verdwenen… Helaas dus geen koolmeeskuikens bij Beleef de Lente dit jaar.

 

De camera’s gaan zondag 14 mei rond 12 uur ’s middags uit.

Tot volgend jaar, een nieuw seizoen, nieuwe kansen!  

 

Vrouw koolmees, op het nest

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs