Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Dromen vogels?

Bernice Goffin | maandag 1 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1222x

Kent u het? U heeft een nachtmerrie en schrikt met een bonzend hart klaarwakker. Een paar nachten geleden leek onze vrouw in nestkast 1 hetzelfde te overkomen. Dit zette me aan het denken: kunnen vogels dromen?
Foto van Shutterstock

Dromen over liedjes

Een snelle zoektocht op het internet laat zien dat dit inderdaad zo is. Hoewel vogels en zoogdieren behoorlijk verschillend zijn, is de werking van de hersenen verrassend vergelijkbaar en vogels hebben dan ook een slaappatroon dat lijkt op die van ons. Daar hoort dromen ook bij. Een onderzoek naar zebravinken liet zien dat vogels waarschijnlijk onder andere dromen over de liedjes die ze overdag zingen en horen. Hoe schattig is dat!? Behalve schattig is het ook functioneel: zo kunnen vogels hun liedjes nóg beter leren.

 

Dromen over gevaar?

Onze vrouw leek echter over iets te dromen wat een stuk enger is (of onze man moet wel héél slecht zingen, maar daar gaan we maar even niet vanuit). Wie weet had ze eerder die dag wel een sperwer of een kat gezien en had ze daar een nachtmerrie over. Maar dat is natuurlijk puur speculeren: misschien hoorde ze gewoon iets wat wij niet hoorden en schrok daar wakker van. Ze was duidelijk even aangeslagen, maar viel later gelukkig toch weer in slaap. Slaap zacht vrouw, en hopelijk droom je de volgende keer over de prachtige liedjes van je man.

 

En wanneer komt het eerste ei nou?

Beide vrouwen houden ons behoorlijk in spanning, maar het eerste eitje zit er ongetwijfeld aan te komen! Vorige week gaf ik aan dat het leggen waarschijnlijk rond 6 uur in de ochtend zal gebeuren. Met de verandering naar de zomertijd zal dat nu rond een uur of 7 zijn, mogelijk iets eerder aangezien de dagen steeds langer worden. Een klein beetje meer ‘uitslapen’ voor ons dus als we het leggen live willen volgen. Nog steeds niet zo een ochtendmens? Kijk dan later in de dag eens in de nestkasten: wie weet ligt er wel opeens een eitje!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs