naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Drie op een rij

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 22 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 264x

Drie van de zes in Nederland broedende uilen -steenuil, kerkuil en bosuil - behoren tot de ‘vaste inboedel’ van Beleef de Lente. Dat maakt BdL bij uitstek geschikt de leefwijze en het gedrag van deze drie uilen met elkaar te vergelijken en op zoek te gaan naar overeenkomsten en verschillen.

Meer informatie

De komende weken zal ik daar op gezette tijden aandacht aan besteden. Voor een eerste kennismaking is het aardig eens de sites van de drie grote landelijke organisaties die zich met vogelonderzoek en bescherming bezig houden, te bezoeken. Elke site biedt vanuit de invalshoek van de organisatie boeiende achtergrondinformatie.

Vogelbescherming

Als eerste natuurlijk Vogelbescherming. Hier vooral veel basisinformatie over herkenning, leefwijze, voedsel en voorkomen. En natuurlijk hoe u kunt helpen de soort te beschermen. Ook kunt u er enkele van de meest gemaakte geluiden beluisteren. Klik hier voor de steenuil, de bosuil en de kerkuil. De prachtige tekeningen (zie ook hierboven) zijn trouwens van de hand van de bekende vogeltekenaar Elwin van der Kolk.

Sovon

Voor informatie over het voorkomen in Nederland, de verspreiding en de aantallen kunt u bij Sovon terecht: steenuil, bosuil en kerkuil. Sovon houdt al tientallen jaren de vinger aan de pols als het gaat om de aantalsontwikkeling van alle Nederlandse soorten. Dat doen ze onder andere met behulp van honderden vrijwilligers die van de vroege ochtend tot de late avond in touw zijn. Sommige van hen schijnen met een verrekijker om de nek en een notitieblokje in de hand geboren te zijn. 

Vogeltrekstation

Op de site Vogeltrekatlas van het Vogeltrekstation vindt u informatie over hoeveel vogels er geringd en teruggevangen worden. Ook allerlei interessante informatie over bijvoorbeeld de oudste vogel en de grootste afstand die een geringde volgel heeft afgelegd. U kunt inzoomen op de kaart en zelf ontdekken waar de meeste steenuilen geringd worden en of dat ook bij u in de buurt gebeurt. Klik hier voor de steenuil, de bosuil en de kerkuil.

Blauwe ogen

Een van de kijkers vroeg zich af of de kleur van de ogen (steenuil en velduil geel, bosuil en kerkuil zwartbruin, ransuil en oehoe oranje) iets zegt over hun gezichtsvermogen en op welk tijdstip van de dag ze actief zijn. Interessante vraag en een mooie gelegenheid de soorten eens met elkaar te vergelijken. In mijn blog op zondag uitgebreid aandacht daarvoor. Een tipje van de sluier: geen enkele uil heeft blauwe ogen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht