Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Dorstige tijden

Linda Persoon | woensdag 15 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 319x

Zomerse temperaturen! De komende dagen wordt het warm, heet! Voor sommigen de heerlijkste tijd van het jaar, voor anderen een vloek. Voor de vogels zijn het vooral dorstige tijden.
Foto: HelgaKa via Pixabay

Water

Ons merelpaar treft het qua weer beter dan twee jaar geleden, toen het tijdens een koude periode moeilijk was om de jongen droog en warm te houden.
Maar warm en droog weer is ook niet altijd een zegen voor de vogels. Hoewel vogels het grootste deel van hun vocht uit hun voeding halen, moeten ze ook drinken. Zeker op warme dagen heeft een vogel extra water nodig.

Niet alleen om te drinken

Water is niet alleen nodig om te drinken maar ook om af te koelen op warme dagen en de vacht te verzorgen. Vogels hebben parasieten en om die de baas te kunnen blijven moet hun verenpak in goede conditie zijn, lees hierover meer in het laatste blog van Bernice.

Maak je eigen vogelbad!

Het is dus fijn als vogels een drink- en badderplaats tot hun beschikking hebben in je tuin of op je balkon.
Bij het tuincentrum zijn speciale vogelbadjes te koop maar een diep bord of een schaal werkt net zo goed. Zelf heb ik in mijn tuin een oude onderzetter van een bloempot neergezet, het wordt zeer gewaardeerd!
Belangrijk is dat het bakje niet te diep is, vogels houden niet van diep water dus er hoeft slechts een paar centimeter water in.
Heb je een vijver, dan is het helemaal makkelijk. Zorg dat er een ondiepe plek is waar de vogels het water in kunnen, want van zwemmen houden ze niet en ze hebben graag vaste grond onder de pootjes. Voor wat vijver-inspiratie, kijk eens bij onze buren De Vijvercamera (in dezelfde tuin als de onze dus misschien zie je nog onze merels in bad gaan).

Help je dus de komende dagen, en de rest van het jaar, de vogels in je omgeving aan wat water?
Namens de vogels, bedankt!

 

Clip door clipmaker Ed van De Vijver


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs