Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Om jeuk van te krijgen

Bernice Goffin | maandag 13 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 309x

Vrouw merel broedt inmiddels comfortabel op drie eieren (en één oud ei van het vorige legsel). We zien haar af en toe flink poetsen en krabben. En dat is niet zonder reden: er zijn allerlei kriebelige kruipers die op een merel kunnen leven. Waarschuwing: van dit blog kun je spontaan jeuk krijgen.
Jonge merel met twee kleine teken bij de mondhoek

Erin geluisd

Misschien wel het kriebelbeestje waar ik het meest huiverig van wordt is de luisvlieg. Ik zou een foto bijvoegen, maar ze zijn zo snel en springerig dat het me tijdens mijn ringwerk nog nooit is gelukt om er een te fotograferen vóórdat hij mijn haar invloog of in mijn mouw verdween. In dit blog bij de kerkuil staat wel een mooie detailfoto van de luisvlieg. Ook bij de gierzwaluw zien we ze wel eens rondkruipen, maar het gaat daar om een andere, vleugelloze, soort die gespecialiseerd is in de gierzwaluw.

 

Een veer gelaten?

Kippenhouders zijn misschien wel bekend met de veerluis. Dit zijn minuscule beestjes die zich vasthouden aan de veer van een vogel en leven van de eiwitten in de veer. In tegenstelling tot de meeste parasieten zijn het dus géén bloedzuigers. Maar ze kunnen wel de veren van de vogel aantasten. Dat zou zomaar één van de redenen kunnen zijn waarom onze vrouw merel wat kaal is op de kop, al zijn daar ook nog verscheidene andere oorzaken voor denkbaar.

 

Getekend

Een parasiet die zowel mensen als merels lust, is de teek. Merels foerageren vaak in gras en andere lage begroeiing en zijn dan ook geliefde gastheren voor teken. Eenmaal vastgebeten laat hij niet meer los totdat hij volgezogen is, klaar om op zoek te gaan naar de volgende gastheer. Sommige arme merels kunnen tot wel enkele tientallen teken met zich meedragen.

 

Kunnen deze kriebels kwaad?

In veel gevallen: nee. Vrijwel elke in het wild levende vogel heeft wel eens parasieten en ze kunnen er dus prima mee leven, hoewel het niet altijd prettig zal zijn. Alleen als een dier om een of andere reden al zeer zwak is, kunnen parasieten levensbedreigend zijn. Een ander risico van parasieten is echter wel dat ze ziektes met zich mee kunnen brengen die ze uit het bloed van andere dieren hebben meegenomen. Gelukkig blijkt uit het lopende merelonderzoek van het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) dat het voor merels beruchte usutu-virus dit jaar nog niet in Nederland is aangetoond. Dit gevaar lijkt, voor nu, dus in ieder geval geweken.

Vier veerluizen op de vleugel van een merel

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs