naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde eitje bij huiszwaluw.   *   Vandaag worden de jonge steenuilen geringd. Kijk live mee op facebook.   *   Zaterdag worden de jonge steenuilen geringd.   *   Brunch bij de slechtvalkmeiden   *   Elke dag een eitje
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Dongen

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 15 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 296x

Het is nu precies 26 dagen geleden dat vrouw Dongen haar eerste ei legde, vandaag zou het eerste jong geboren moeten worden. Aan de eieren is helaas nog niets te zien of te horen. Ze liggen er nog net zo glanzend en stil bij als altijd. Enige vertraging is echter niet ongewoon.

Wereldrecord?

Sinds ze op 23 maart het eerste ei van haar eerste legsel legde, zijn er 84 dagen verstreken. Het zou zomaar eens het wereldrecord ei-zitten kunnen zijn, zeker voor steenuilen. Helemaal bizar als je bedenkt dat daar ook nog eens een flink aantal dagen ‘broeden op niets’ tussen zitten. Dat ze de laatste weken dan ook minder vast broedt en vaker en langer naar buiten gaat dan daarvoor, is dan ook niet heel vreemd. Net zo min als dat het vreemd is dat het mannetje het wat af laat weten als het om de prooiaanvoer gaat.

Veel buiten en weinig prooien

Opperteller Geert heeft ook dit weer nauwgezet bijgehouden en daardoor weten we dat vrouw op verschillende dagen meer dan 3 uur buiten de kast verbleef. Zo was ze op 29 mei maar liefst 3 uur en 50 minuten op stap en op 8 juni 3 uur en 18 minuten. Natuurlijk lieten de hoge buitentemperaturen toe dat ze niet 24 uur per dag vast op de eieren zou hoeven te zitten, maar meer dan 3 uur is best wel lang. Wat de prooi betreft: vanaf 17 mei, het moment dat het eerste ei van het tweede legsel gelegd werd, heeft hij 43 kleine prooien aangebracht (25 rupsen, 6 meikevers, 6 larven, 3 onduidelijke, kleine prooien, 2 vlinders en 1 salamander). Gelukkig ook nog 9 ware muizen en 6 woelmuizen. Bij elkaar slechts 57 prooien, beslist geen vetpot.

We zullen het zien

Of de eieren vandaag of morgen uitkomen, we zullen het zien. Maar als er zondag nog geen jongen te bewonderen zijn, geeft ik er helaas niet veel meer voor. Dat eindigt ook dit tweede legsel in een mislukking. Zover is het echter nog niet en wie weet, weten ze ze ons te verrassen. Het zou niet de eerste keer zijn. Het is nu donderdagavond 22.45 uur. De vorige keer dat ik de dag tevoren al het blog voor de dag erna schreef, werd ik een paar uur later al door de feiten achterhaald. Dus wie weet, hoort u wat nu piepen.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht