Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Doei, valkjes!

Heleen Luijt | vrijdag 21 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 43x

Bijna 2 weken nadat de laatste valkjes zijn uitgevlogen gaat ook de torenvalk cam uit. Het was een mooi en vruchtbaar seizoen met maar liefst 7 torenvalkkuuks die uit het ei kropen. Maar voordat wij afscheid nemen gaan we nog één keer genieten van de hoogtepunten van onze kuuks.
Onze puberkuuks op een rij (foto Klaske Supèr-Halmingh)

Ei, ei, ei en we zijn zo blij

Op 25 maart ging het torenvalk seizoen van start. Opnieuw mochten wij meegenieten van een torenvalk paartje in de watertoren in Hoogeveen. Drie maanden lang konden wij het reilen en zeilen van Ma en Pa torenvalk volgen. En binnen 24 uur was het al raak. Het eerste ei werd gelegd op 26 maart om 18:11. Normaliter legt Ma torenvalk elke twee dagen een ei. Maar na het eerste ei op 26 maart bleef het een hele tijd stil in de TV-kast …. Het torenvalkteam en BDL kijkers verkeerden meteen in onzekerheid. Gaat er wel een tweede ei komen? Is dit al het einde van het torenvalkseizoen? 1 april grapten Ma en Pa torenvalk! Want 138 uur en 25 minuten later wordt er op Tweede Paasdag een 2de eitje gelegd. Hierna volgen de eieren elkaar in normaal tempo op. Elke 48 uur wordt er een ei gelegd: ei nummer 3 kwam op 3 april, nummer 4 op 5 april, 7 april het 5de ei en op 9 april het 6de ei. Gemiddeld leggen torenvalken 4 tot 6 eieren maar dit paartje deed er nog een schepje bovenop. Op 11 april werd er namelijk nog een 7de ei gelegd en was dit legsel compleet. 

Kuikeninvasie

Totdat het voorlaatste ei is gelegd zitten de overige eieren in een soort ‘wachtstand’. Ma begint pas bij het voorlaatste of laatste ei met broeden. Vervolgens zit zij 27 tot 31 dagen op de eieren terwijl Pa haar voorziet van muizen. Een snelle rekensom leert ons dat de eieren vanaf 6 mei kunnen uitkomen. Op 8 mei in de ochtend is het raak en kruipt het eerste torenvalk kuukje uit het ei. De dagen erna volgt ook de rest. 7 kuuks zijn uit het ei gekropen en de kuikeninvasie is begonnen. Eerst passen ze alle 7 nog netjes onder Ma maar al na een paar dagen wordt het te krap. De kuuks groeien als kool en Ma en Pa hebben een fulltime baan om deze 7 snaveltjes te voeren. Wanneer de kuuks circa 15 dagen oud zijn beginnen hun donsveertjes al plaats te maken voor de eerste echte veren. Onze schattige donsbolletjes beginnen steeds meer op echte torenvalken te lijken. Ook de TV-kast begint steeds voller te worden en de muizenhapjes zijn bijna niet aan te slepen. Deze fulltime baan valt Pa zo zwaar dat hij na 26 mei niet meer in de TV-kast is gezien.

Pubertijd

De kuuks groeien ontzettend snel en iedere dag wordt de ruimte in de TV-kast kleiner en de chaos wanneer er een muis wordt gebracht groter. Pa is al sinds 26 mei niet meer in de TV-kast gezien en Ma neemt ook steeds meer afstand. Wanneer Ma aankomt met een muis breekt er een gepiep van jewelste uit en rollen de kuuks over elkaar heen voor muis. Uiteindelijk besluit ook Ma de aangevoerde muizen naar binnen te slingeren waar het recht van de sterkste geldt. 7 snaveltjes voeren is een hele klus en dit moest het kleinste kuuk helaas ontgelden … In de muizenchaos lukt het het kleinste kuuk niet om genoeg voedsel binnen te krijgen en op 1 juni overlijd dit kuuk in de kast. Het gezegde: de één zijn dood is de ander zijn brood werd in deze TV-kast heel letterlijk genomen. Nadat het kleinste kuuk was overleden zagen de overige kuuks hem/haar als prooi. Hoe triest dit ook is, dit heeft er waarschijnlijk wel voor gezorgd dat de overige 6 kuuks de jongvolwassen leeftijd hebben bereikt.

Uit(vliegers)vallers

Na circa 27 tot 35 dagen zijn de jongvolwassen torenvalken vliegvlug. Dit betekent dat ze hun nest gaan verlaten. Wel worden ze buiten het nest nog weken door Ma en Pa gevoerd terwijl ze alle torenvalk tricks om een echte torenvalk te worden leren. Op 4 juni om 14:40 vliegt het eerste kuuk uit en een paar uur daarna om 18:24 het tweede kuuk. Maar of we dit echt uitvliegen kunnen noemen? Wanneer Ma een muis naar binnen slingert ontstaat er zoveel chaos onder de kuuks dat ze er spontaan uitvallen. Soms met muis en al! Het uitvliegen (of uitvallen) van de eerste kuuks was dan ook bijna niet te zien. Het lijkt alsof de strijd om de muis de oorzaak is voor het verlaten van de TV-kast in plaats van een gepland uitvliegen. Gepland of niet uiteindelijk verlaten 6 jongvolwassen torenvalken de TV-kast om de wijde wereld in te trekken.

Bedankt!

Het was een geslaagd torenvalk seizoen met maar liefst 6 uitgevlogen torenvalk kuuks! Bedankt kuuks, Ma en Pa voor al die leuke momenten. Maar dit seizoen was niet zo succesvol geweest zonder de inzet van al onze torenvalkcam kijkers en chatters. Zonder jullie hadden we wellicht niet alle torenvalk hoogtepunten gezien. Bedankt voor alle film -en blogtips en jullie eindeloze enthousiasme. Daarnaast willen wij ook iedereen bedanken die een bijdrage naar Vogelbescherming heeft overgemaakt (Tikkie).

Achter de schermen heeft het torenvalkteam zich drie maanden ingezet om het leven van familie torenvalk samen te vatten in clipjes en blogs. En ook de moderators hebben niet stilgezeten. Bedankt bloggers, clipmakers en moderators voor jullie inzet! Ook willen wij WMD Drinkwatervoorziening in Hoogeveen bedanken voor het beschikbaar stellen van de locatie waardoor we wederom een seizoen van de torenvalken hebben kunnen genieten. De camera is op vrijdag 21 juni om 10:00 uur gesloten. Alle clipjes en blogs kun je daarna nog rustig een keer bekijken en nalezen.

Bedankt allemaal en hopelijk tot ziens!

Team Torenvalk


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs