Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Achtervolging prooi foto falcoperegrinus.eu

Door Marieke van den Heuvel

Dodelijke wapens!

Marieke van den Heuvel | zaterdag 17 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 647x

Stel je eens voor. Je zit op je hoge uitkijkpunt. Met je superscherpe ogen, slechtvalken kunnen 5 tot 10 keer beter zien dan mensen, speur je de omgeving af naar een lekker maaltje. Dan....
De krachtige gele klauwen foto falcoperegrinus.eu

zie je ineens een mooie prooi. Je pompt je vleugels op, drukt ze strak tegen je lijf en duikt met hoge snelheid als een geleide raket op je prooi af. Je houdt hem in het vizier. Je hebt hem bijna te pakken. Vliegensvlug sla je met je krachtige klauwen je prooi knock-out uit de lucht, grijpt het vast en vliegt terug naar je nest om het op te peuzelen. Wat een machtig gevoel moet dat zijn!

Jachttechnieken

Slechtvalken maken gebruik van verschillende manieren om te jagen. In de blog Spectaculaire jagers, snelsten ter wereld hebben we al iets verteld over de stootduik. De meest gebruikte en spectaculaire jachttechniek van de slechtvalk. Maar slechtvalken maken ook gebruik van andere manieren om te jagen. Een cirkelvlucht als een prooi boven ze vliegt of een directe achtervolging als een stootduik mislukt en de prooi in een rechte lijn weg vlucht. Een speciale manier is een verrassingsaanval. Ze vliegen dan laag, onopvallend doordat ze wegvallen in de omgeving, om zo een geschrokken prooi te grijpen.  En soms kun  je een slechtvalk ook lopend op de grond tegenkomen om een jong van een eend te pakken. Bij deze manieren van jagen maken de slechtvalken gebruik van hun krachtige klauwen en dodelijke snavel.

Krachtige klauwen

De sterke gele klauwen hebben vier tenen met vlijmscherpe nagels. Ze zijn bekleed met keratineschubben, een speciaal hard huidlaagje aan de buitenkant. Wanneer ze een prooi uit de lucht slaan, wordt de duizelingwekkende snelheid die ze hebben omgezet in zo’n enorme kracht, dat  de prooi dit meestal niet overleeft. Vergelijk het maar met een botsing van een auto die 350 km per uur rijdt. De vlijmscherpe nagels boren in de prooi en houden deze stevig vast tijdens het vliegen. De prooi maakt geen schijn van kans! 

Valkentand

Maar de snavel is het dodelijkste wapen van de slechtvalk. De sterke scherpe snavel is helemaal aangepast aan het snel kunnen doodbijten van zijn prooi. Dit doet hij met zijn valkentand. Een driehoekig uitsteeksel aan de bovensnavel dat precies past in een uitsparing in de ondersnavel. Ze maken hiermee hun prooi dood door de nek vlak achter de kop door te bijten. Meestal al tijdens het vliegen.

 

Man en vrouw slechtvalk zullen ze strakjes hard nodig hebben, deze dodelijke wapens. Als alles goed gaat zijn er straks drie hongerige snavels te voeden!

De valkentand foto falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs