Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

DIT WAS HET DAN!

Albert Eggens | woensdag 17 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 754x

Zeearenden, Haviken, Nijlganzen, Steenmarter en weer de Nijlgans. Verzin het en het is gebeurd. Wat een belevenis. Het heeft even geduurd en de hoop op een succesvol nest was door velen van ons al opgegeven.

En al helemaal wie zou er met succes gebruik gaan maken van het nest. Maar eindelijk was het zover. Op 15 juni 2020 omstreeks 04.30 uur zijn dan toch de eerste nijlgans kuikens zichtbaar en om 08.30 uur lijken alle nijlgans kuikens present te zijn.

Speculaties

Op maandag 16 juni zijn er de hele dag speculaties bij de betrokkenen van beleef de lente in It Fryske Gea. Prachtig om te zien hoeveel belangstelling er is. Wanneer springen ze, ze zal nu toch wel honger hebben? De kuikens moeten toch ook eten? Ze groeien wel. Nestvlieders krijgen een soort van reservevoorraad mee als ze uit het ei komen en hier teren ze de eerste 24 uur op.

Terug naar de nacht van maandag op dinsdag

De schemer treedt in, de nacht valt, moeder met kuikens blijft zitten waar ze zit. Zal ze morgen vroeg de sprong wagen? De nacht verloopt rustig en de kuikens zitten veilig onder moeders vleugels. Het wordt ochtend en de onrust neemt toe op het nest. Mevrouw loopt naar de rand maar twijfelt en loopt terug alsof ze iets vergeet. Dan loopt ze weer naar de rand springt en vliegt weg. De kuikens piepen hard, heel hard. En dan lift off… de eerste springt met nummer 2 en 3 in zijn kielzog. De rest twijfelt, maar dan klinkt vanuit het water het geroep van hun moeder en direct springen nummer 4, 5 en 6. Wederom twijfel bij de volgende 3 of doen ze dat met opzet. Wachten ze netjes hun beurt af? Weer klinkt vanaf het water geroep van hun moeder en daar gaan ze ook nummer 7, 8 en 9 springen de diepte in.

Bedankt

The day after. Het nest is leeg, het is afgelopen, wat een prachtige en bijzondere momenten hebben we meegemaakt. We hebben zelfs de camera’s uit gehad en weer aangedaan. Ik heb genoten en bijgeleerd. Ik hoop dat jullie ook hebben genoten en wie weet volgend jaar weer… Voor nu willen wij alle kijkers en tipgevers bedanken. Ook de andere bloggers, moderators, clipmakers en anderen bedankt voor de inzet en dat we dit hebben mogen meemaken.

Tot volgend jaar!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs