Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De wijde wereld in

Claudia Leenders | zondag 11 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 152x

Kuuk was er klaar voor. De ouders waren er klaar voor. Alleen wij, de kijkers, hebben het er even moeilijk mee. Op 11 juni rond half 3 's nachts waagde hij de sprong van het dak. En daarmee eindigt het scholeksterseizoen van Beleef de lente. Maar voor kuuk start nu het leven in de wijde wereld.
Gouden kuuk

Het lijkt wel alsof het zo gepland was. Op 10 juni, de laatste dag op het dak, kleurt kuuk goud in de ochtendzon. Het was een kalme ochtend; een van de ouders zat achterin op de rand heerlijk van het zonnetje te genieten. Misschien wel met het idee dat het bijna zover was. 

In de avond gluurt kuuk weer een paar keer over de rand en krijgt nog wat te eten. Een paar extra friemelbeestjes kan hij goed gebruiken voor dit grote avontuur. Het is nu ook goed te zien dat zijn snavel al wat kleur krijgt. In de nacht om 02:13 uur zien we kuuk helemaal achteraan op de rand staan met een ouder. En dan, 7 minuten later, zien we kuuk ineens van het dak springen! De ouder vliegt er direct achteraan en we horen het te-piet van beide vogels. Er klinkt geen alarm dus dat zal vast goed gegaan zijn.

Het 'zien' springen van kuuk is trouwens beperkt tot twee witte stelten die plots naar links verdwijnen, en een weerkaatsing van het wit van zijn vleugel. In het filmpje op minuut 2:35 gebeurt het. 

Terugblik 

Met het vertrek van kuuk komt ook het scholeksterseizoen van BDL tot een eind. En wat was het een mooi seizoen! Vanaf 14 april konden we meekijken hoe het stel een nestplekje uitkoos. Tussen 24 en 28 april werden er drie eieren gelegd en wisselden de ouders elkaar regelmatig af met broeden. En ja, toen de drie pulletjes uit het ei kwamen waren we opslag verliefd.

Even dachten we dat het seizoen al eerder tot een einde zou komen. Het dak werd tot twee keer toe bezocht door een blonde buizerd. De eindblog stond al klaar. Maar wat een feest, kuuk hield vol en trakteerde ons op twee extra weken op het dak! We zagen hem opgroeien tot een grote, sterke kuuk. We konden meekijken met het voeren, het beschermen door de ouders en de gezellige gesprekjes en riedeltjes van kuuk. Het dakavontuur zit erop, en voor kuuk begint het echte avontuur nu pas. De wijde wereld in op ontdekkingstocht, wat zou daar allemaal te beleven zijn.

Op maandag om 12 uur gaat deze camera uit. Hopelijk laten de ouders zich voor die tijd nog een paar keer zien en kunnen we vanaf een afstandje meeluisteren hoe het met ze gaat.

Bedankt voor het kijken

Namens team scholekster, de bloggers, clipmakers en moderatoren, wil ik de kijkers en chatters graag bedanken voor een fijne tijd. Het doet ons goed te weten dat er zo veel mensen betrokken zijn bij het lief en leed van de scholekster. De bonte piet houdt het voor gezien, bezoek gerust een van de andere vogels want daar is nog vanalles te beleven!

Help je een tikkie mee?

Geniet jij ook zo van de vogels van Beleef de Lente? Beleef de Lente is gratis, maar kost wel geld. Help je ’n tikkie mee om Beleef de Lente voor iedereen die dat wil gratis toegankelijk te houden? Zodat duizenden fans zoals jij dagelijks de mooiste vogelavonturen kunnen meebeleven. 

De hele familie compleet

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs