Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | zaterdag 20 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 160x
Toen er twee jaar geleden een vogelgriepuitbraak was onder ooievaars, zijn er veel slachtoffers onderzocht en nagekeken. Dat was nodig om de verspreiding van het vogelgriepvirus te kunnen volgen en om maatregelen te treffen waar dat mogelijk was. Er werden en worden ook monsters genomen van jonge ooievaars, die worden onderzocht op de aanwezigheid van het virus. Het kan alle vogels treffen, ook gehouden dieren zoals kippen.
De ooievaars nakijken is in dit verband heel zinvol.
Een terugkerend probleem wordt veroorzaakt door afval. De opportunistische ooievaar pikt alles op waarvan hij denkt dat het eetbaar is. Hij vertrouwt erop dat het onverteerbare deel er met een braakbal weer uit gaat. Dit gaat meestal wel goed. Kleinere niet te verteren stukjes gaan gewoon mee met grasresten, keverschildjes en muizenhaar. We vinden van alles in braakballen, zelfs stukjes glas, maar in een goede braakbal komt het toch keurig naar buiten.
Elastieken zijn berucht. Ooievaars zien ze aan voor voedsel en eten ze gewoon op. In de braakballen gaat het fout. De rekbaarheid en lengte van het (post)elastiek zorgen ervoor dat ooievaars ze niet kunnen opbraken, de kluit in de ingewanden wordt steeds groter en braakballen rijgen aaneen. De elastieken vullen flink, maar leveren niets op. Verhongering is zijn lot. Wanneer de ooievaar wordt nagekeken, kan deze doodsoorzaak worden vastgesteld.
Misschien ken je de ooievaar ook als uiver. Het is één van de andere mooie benamingen.
De ooievaar is zo’n goede vlieger, dat er in 1934 een vliegtuig de naam Uiver kreeg.
De KLM had de gewoonte om hun vliegtuigen vogelnamen te geven. De naam begon dan met de laatste letter van de code. De DC-2 van de KLM had als code PH-AJU, de vogelnaam moest dus met een U beginnen. Het lag voor de hand om Uil te kiezen, ware het niet dat er al een toestel was met deze naam. Het bleek heel lastig te zijn om een andere vogelnaam met de letter U te vinden, totdat iemand bedacht dat het ook wel een Oudhollandse streeknaam kon zijn: Uiver. Dat paste ook nog eens mooi bij het geweldige zweefvermogen van de ooievaar. En zo werd het toestel tot Uiver gedoopt.
Toen de Uiver vertrok om deel te nemen aan de Melbourne-race werd hij door velen nagekeken.
En door tweede te worden werd de Uiver wereldberoemd.
Toch is het daarna misgegaan met deze aluminium ooievaar. Volgende week in het weblog een bijzondere aanvulling op het verhaal van de Uiver.
Pieter Bruegel de Oude is een heel bekende Hollandse meester. Hij schilderde in 1559 een prachtig schilderij met de naam De dwaasheid van de wereld. Op het schilderij heeft hij spreekwoorden uitgebeeld om de mensen een spreekwoordelijke spiegel voor te houden. Als je even zoekt, dan kun je een ooievaar vinden. Hij vliegt langs een kasteelachtig torentje en door het raampje kijkt iemand de wegvliegende ooievaar na. Het spreekwoord dat erbij hoort is: De ooievaar nakijken.
Ik dacht, dat past mooi bij wat er gebeurt bij onderzoek van dode ooievaars, bij tellingen of bij het inventariseren van broedresultaten. En bij wat we doen bij Beleef de Lente. We kijken met ons allen heel wat uren naar de ooievaars.
Totdat ik de betekenis van het spreekwoord las. De ooievaar nakijken betekent: Je tijd verdoen.
Wat een desillusie...
Wim van Nee
Stork
(Lees meer over Ooievaars en vogelgriep)
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..