naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
STONE

De stuntelige steenuiltjes

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 22 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 345x

De stuntelige steenuiltjes … het zou zo maar de titel van een Suske & Wiske-album kunnen zijn. De Winterswijkse Takkies hebben inmiddels hun vliegbewijzen ruimschoots verdiend en zijn er aan toe om de wereld buiten de perenboom te verkennen. Ook elders maken jonge steenuilen hun eerste vlieguren.

Tijd van uitvliegen

De gemiddelde jonge steenuil in ons onderzoeksgebied rondom Winterswijk is nu tussen de 35 en 40 dagen oud (berekend over ongeveer 80 succesvolle nesten). Dit betekent dat van de meeste nesten de jongen zich inmiddels buiten hun nest(kast) wagen, door bomen klauteren, hun eerste rondjes vliegen en zich zoetjesaan verder van het veilige nest begeven. Net zoals de webcamjongen, die in de avond en nacht steeds vaker buiten het bereik van de lens van de buitencam zitten.

Dit is helaas ook de tijd dat hier en daar jonge steenuilen sneuvelen. Het uitvliegen gaat nu eenmaal gepaard met het trotseren van de vele gevaren buiten het nest. Gelukkig verkeren de meeste steenuiltjes dit jaar in een prima conditie en dat vergroot hun overlevingskansen aanzienlijk.

Uit de boom gekukeld

In deze periode ontvangen we regelmatig mailtjes en appjes van erfbewoners die de capriolen van 'hun' kroost met enig bezorgdheid gadeslaan. Zoals de twee jongen die deze week door een bewoonster halverwege de boomstam werden aangetroffen. Deze avonturiers waren vermoedelijk van de boomtak voor hun nestkast gekukeld en bezig weer omhoog te klimmen. Ze hadden geluk, want hun kast hangt net als de Winterswijkse webcamkast in een oerdegelijke perenboom met ruwe schors; prima beklimbaar voor jonge uilskuikens. 

Schuilplekje voor overdag

De webcamjongen keren overdag nu nog terug naar de nestkast (waar ze dan braaf leunend tegen elkaar hun middagslaapjes doen). Het zal vermoedelijk niet heel lang meer duren voordat één of meerdere jongen ook overdag ergens anders een geschikte rustplek vinden en dan nog maar sporadisch langskomen.

Voor jongen die hun nestplek verlaten, is het belangrijk dat op het erf voldoende geschikte schuilgelegenheid is waar ze zich kunnen verstoppen. De uiltjes zoeken bij voorkeur een donker plekje op, bijvoorbeeld tussen een stapel haardhout. Maar ze zitten ook graag in het dichte bladerdek van een boom.

Mobiele schuilplek

Een steenuiltje in Meddo legde wel een heel speciale voorkeur aan de dag bij het uitkiezen van een schuilplekje, zo kwam ons ter ore.

Vorige week woensdag werd de bewoner van dat Meddose erf gebeld door het autoschadeherstelbedrijf, waar hij zijn auto die maandag ervoor had gebracht. De monteur had in de bumper van de auto - u raadt het al - een jonge steenuil aangetroffen!

Wat had ik graag het verbaasde gezicht van die monteur gezien  toen hij nietsvermoedend oog in oog stond met het uiltje. Die heeft in ieder geval een sterk verhaal te vertellen aan zijn vrienden (de monteur bedoel ik; en eh ja, het steenuiltje natuurlijk ook). 

Kennelijk is het uiltje na het verlaten van de nestkast op de grond terecht gekomen en dacht een veilig (!) heenkomen te vinden door in de bumper van de vlakbij geparkeerde auto te kruipen. Tsja, het zijn en blijven uilskuikens. Hoe zou hij eigenlijk die lawaaierige autorit van ongeveer 7 km (10 minuten) hebben beleefd? Gelukkig heeft ie zijn avontuur goed doorstaan. Het autobedrijf heeft de dierenambulance ingeschakeld, die het onfortuinlijke uiltje hebben opgehaald.  

Uilskuikens, dat zijn het. Ze bezorgen ons kostelijke momenten, maar soms ook wat klamme handen.

 

Niet volgens het boekje – deel 3

Vandaag ook het beloofde vervolg over het samengestelde Zieuwentse steenuilengezin. U weet nog wel: de man met twee vrouwen, vijf plus drie eieren, en twee keer drie jongen.

Afgelopen zaterdag bezochten we het nest wederom. Van de zes jonge uiltjes die we twee weken geleden aantroffen, bleek dat eentje het helaas niet had gered; die was spoorloos verdwenen, vermoedelijk in de magen van zijn brusjes.

De drie grootsten, 22 dagen oud, waren in een prima, weldoorvoede conditie. De twee overgebleven kleinsten, met een leeftijd van 18 dagen, hadden het gelet op hun gewichten kennelijk wat zwaarder. Vooral de allerkleinste woog maar de helft van zijn streefgewicht, maar bleek niettemin een kranig jong te zijn. Als er voldoende voedsel wordt aangevoerd kan hij het mogelijk nog redden tussen zijn (half?)broers en -zussen. Het is sowieso bijzonder dat met het grote leeftijdsverschil tussen twee groepen nestjongen, de jongen van de "tweede leg" zich staande weten te houden. Het voordeel van dit samengestelde gezin, met een vader en twee moeders, is natuurlijk wel dat er drie ouders zijn om te jagen.

Van de vijf jongen hebben we enkele borstveertjes afgenomen om DNA-onderzoek te kunnen laten doen. We gaan nu uitzoeken waar en wanneer dat kan, en zijn uiteraard heel benieuwd naar de uitkomst.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht